Hlavní obsah

Příměří mezi Izraelem a Libanonem nevydrželo ani den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/BEJRÚT

Dočasné dvoudenním příměří, které Izrael vyhlásil v neděli večer, nevydrželo ani 24 hodin. Izrael v pondělí večer začal s novou invazí na libanonské území. Právě Izrael přitom vyhlásil v neděli dočasné příměří, aby mohl vyšetřit nálet na libanonskou obec Kana, při němž zemřelo 60 civilistů, většinou dětí.

Článek

"V následujících dnech nebude žádné zastavení palby," řekl izraelský premiér Ehud Olmert. Navíc jej prý Izrael poruší, když se bude cítit ohrožen. Příměří se prý také vztahuje jen na letecké, nikoliv pozemní operace. Další příměří prý nebude, dokud Hizballáh nepustí dva vojáky, které unesl před třemi týdny.

"Ukončíme tu válku, teprve až bude (raketová) hrozba odstraněna, naši zajatí vojáci se pokojně vrátí domů a vy budete moci žít v bezpečí a jistotě," doplnil.

USA doufaly v příměří

Podle Libanonu Izrael také bombarduje jižní část země a bezpilotní letoun ostřeloval kamión u libanonsko-syrské hranice.

Na druhé straně Hizballáh prohlásil, že se postupu izraelských vojsk urputně brání. Jeho představitelé také tvrdí, že raketou zasáhli nepřátelskou válečnou loď kotvící v přístavu Súr. V New Yorku Rada bezpečnosti OSN o měsíc prodloužila mandát Prozatímních sil OSN v jižním Libanonu (UNIFIL).

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová ještě ráno doufala, že by boje mohly být zastaveny trvale. To ale Izrael, s nímž jednala, odmítl. K ukončení operací bude prý potřebovat ještě deset dní.

Příměří se porušovalo celý den

Obě strany sice v neděli příměří přijaly, ale už od rána jej občasnými střelami porušovaly. Z pozic u Metully ostřelovali Izraelci libanonské vesnice Kila, Tajbí a Adasja.  Zasaženo bylo i stanoviště libanonské armády, kde byl jeden libanonský voják zabit a tři zraněni. Na Tajbí podnikla nálet i izraelská letadla. 

Klid zbraní ale nerespektoval ani Hizballáh, který pokračoval v ostřelování území Izraele. Rakety dopadly na Metullu a na obec Kirjat Šmona. Protitanková střela Hizballáhu zasáhla na jihu Libanonu izraelský tank a zranila tři vojáky.

Relativního klidu využily stovky Libanonců z odlehlých a boji od světa odříznutých obcí na jihu Libanonu k útěku do bezpečnějších částí země. Humanitární organizace se zároveň snaží dopravit na jih co nejvíce pomoci, která se v posledních dnech kupila v Bejrútu. Přestávka v bojích se využívá i k vyprošťování dalších obětí izraelského bombardování, v obci Srífa bylo v troskách nalezeno 26 mrtvých obyvatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelský nálet zabil přes padesát Libanonců

Při izraelském náletu na jiholibanonské město Kana zemřelo 54 lidí včetně 34 dětí, když se zřítil dům, v jehož sklepě se ukrývali. Kvůli útoku se v neděli...

Boje v Gaze přinesly další zraněné

Izrael v neděli pokračoval v náletech na pásmo Gazy. Při útocích bylo několik lidí zraněno, když bomby dopadly na města Gaza a Bajt Hanún na severu pásma....

Výběr článků

Načítám