Hlavní obsah

Izraelský nálet zabil přes padesát Libanonců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT/JERUZALÉM

Při izraelském náletu na jiholibanonské město Kana zemřelo 54 lidí včetně 34 dětí, když se zřítil dům, v jehož sklepě se ukrývali. Kvůli útoku se v neděli 17:00 SELČ mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN. Nálet vyvolal velké protesty po celém světě, zejména v Libanonu, kde se demonstrovalo před budovami OSN a amerického velvyslanectví.

Článek

Zatímco zdravotníci ošetřovali zraněné, další lidé se holýma rukama snažili odstraňovat trosky. Nad sutinami se nesl křik, v němž se bolest mísila se vztekem. Bomby zasáhly v Kaně tři domy. Podle libanonských úřadů se částečně zhroutila třípatrová budova, ve které našlo útočiště šedesát až sto civilistů, především žen a dětí. Podle libanonského ministerstva zdravotnictví stoupl celkový počet obětí devatenáctidenní ofenzivy Izraele v Libanonu na 750 osob.

Libanonský premiér Fuád Siniura oznámil, že zastavuje veškerá jednání o řešení blízkovýchodní krize, dokud nebude nastoleno okamžité a bezpodmínečné příměří.

Po útoku byla zrušena schůzka s americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou, která jedná na Blízkém východě o řešení krize. Siniura vyzval k mezinárodnímu vyšetření "izraelských masakrů v Libanonu".

Šéfka americké diplomacie v Jeruzalému vyjádřila smutek nad smrtí nevinných civilistů a prohlásila, že nadešel čas pro příměří. Hned však zopakovala, že se věci nemohou vrátit do stavu před nynějším konfliktem.

Izrael odmítá vinu

Izrael v první reakci odmítl nést za civilní ztráty v Kaně zodpovědnost, protože vesnice slouží jako základna šíitského Hizballáhu pro odpalování raket na severní Izrael. Představitelé izraelské armády uvedli, že obyvatelé Kany byli před náletem vyzváni, aby odešli. Libanonci však namítají, že to není možné, lidé nemají nejen kam utéci, ale nemohou ani oblast opustit, protože Izraelci ostřelují jedoucí nákladní vozy. Ministr obrany Amir Perec slíbil tragédii vyšetřit.

Izraelský premiér Ehud Olmert řekl americké ministryni zahraničí Condoleezze Riceové při jejich sobotní večerní schůzce, že potřebuje ještě deset dnů až dva týdny času na to, aby dokončil ofenzivu v Libanonu.

Izraelská ministryně školství Juli Tamirová však řekla: "Hluboce lituji toho, co se stalo v Kaně. Každá újma, kterou utrpí děti, ženy a civilisté je velmi, velmi smutná a hluboce ji lituji."

Izrael nepřistoupí na příměří

Izrael v neděli zesílil válečné aktivity na jihu Libanonu. Kromě další vlny náletů pronikly na jih Libanonu i tanky, které za podpory dělostřelecké palby a letadel postoupily k obci Chijam.

Izrael nemíní akce v Libanonu podle nedělního vyjádření premiéra Ehuda Olmerta brzo ukončit: "Izrael nespěchá s uzavřením příměří, dokud nedospějeme k bodu, kdy můžeme říci, že jsme dosáhli hlavního cíle. Ten zahrnuje prohloubení diplomatické aktivity a přípravu mezinárodních sil."

Izrael požaduje, aby byla uzavřena dohoda o vytvoření mezinárodních sil, které budou dohlížet na oblast na jihu Libanonu, z níž je Izrael ohrožován raketovými útoky radikálního islámského hnutí Hizballáh. O těchto silách a nárazníkovém pásmu až řece Litání jednal Olmert v noci s americkou ministryní zahraničí.

Hizballáh v neděli vypálil dalších 47 raket na území Izraele.

Francie žádá okamžité příměří

Francie však předloží Radě bezpečnosti OSN návrh na okamžité příměří, se kterým ovšem nesouhlasí ani USA. Návrh se zmiňuje nutnost "vytvořit podmínky pro trvalé příměří a dlouhodobé řešení nynější krize" a "odstranit základní příčiny, které krizi způsobily". I on požaduje nárazníkové pásmo sahající k řece Litání, v němž by nesměly být žádné ozbrojené síly s výjimkou libanonské armády a mezinárodních mírových jednotek o síle 15 až 20 tisíc mužů.  Dále požaduje propuštění dvou izraelských vojáků, jejichž únos rozpoutal nynější boje, a naplnění rezoluce 1559, která požaduje odzbrojení Hizballáhu a rozšíření kontroly libanonské armády nad celým územím státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakety Hizballáhu zabily v Izraeli dívku

Patnáctiletá dívka zemřela v úterý po ostřelování severu Izraele. Hizballáh na něj vypálil 55 raket. Zraněno bylo na dvacet lidí, jeden člověk těžce. Hlavím...

Výběr článků

Načítám