Hlavní obsah

Riceová jedná v Izraeli zatím bez výsledků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT/TEL AVIV

Podle sdělení mluvčího OSN bylo při sobotních útocích opět zasaženo i jedno ze stanovišť mezinárodních jednotek na jihu Libanonu. Dva jejich indičtí příslušníci byli zraněni. Bomby dopadly i do blízkosti hlavního hraničního přechodu mezi Libanonem a Sýrií, který byl poprvé od vypuknutí nynějšího konfliktu uzavřen. V Tel Avivu jedná od sobotního večera s představiteli Izraele americká ministryně zahraničí Condoleeza Riceová.

Článek

Do Tel Avivu přiletěla v sobotu večer americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová jednat s izraelským premiérem Ehudem Olmertem o řešení krize, především o rozmístění mezinárodních sil na jihu Libanonu. Podle izraelských zdrojů se Olmert a Riceová shodli na tom, že rezoluce Rady bezpečnosti OSN by měla vycházet ze starší rezoluce číslo 1559, jež vyzývá k odzbrojení Hizballáhu a rozmístění libanonské armády na izraelských hranicích. Za klíčový považují požadavek, aby nynější konflikt neskončil obnovením dřívější situace, v níž mohl Hizballáh odpalovat rakety na izraelské území. Ještě před příletem do Izraele řekla Riceová: "Předpokládám, že jednání budou velmi složitá, ale je nutné, aby se obě strany něčeho vzdaly a něco získaly."

Právě smrt čtyř pozorovatelů OSN, které zasáhla izraelská střela v úterý, vyvolala prudké reakce ze strany OSN i Číny a Francie. [celá zpráva] Izrael však neustoupil a snaží se dovést operaci do cíle, jímž je vytlačení Hizballáhu z jihu Libanonu, aby zabránil ostřelování své země. Nepřijal ani návrh OSN na třídenní příměří, aby se mohlo pomoci civilistům postiženým konfliktem. [celá zpráva]. 

Riceová se snaží vyjednat dohodu, jejíž součástí by podle diplomatických zdrojů mělo být stažení Izraele z Libanonu, rozmístění mezinárodních mírových jednotek na jihu Libanonu, odzbrojení oddílů Hizballáhu a vrácení unesených izraelských vojáků. Podle neoficiálních zpráv je Izrael v rámci kompromisu ochoten nepožadovat okamžité odzbrojení milicí Hizballáhu a smířit se s jejich postupným odzbrojováním a začleňováním do libanonské armády.

Zabit jeden z šéfů Islámského džihádu

Izraelské komando v sobotu zastřelilo vedoucího představitele palestinské teroristické organizace Islámský džihád na západním břehu Jordánu Haního Avidžána (29). Šéf vojenského křídla Islámského džihádu v Nábulusu byl zabit zastřelen společně s dalším členem organizace, když hrál s přáteli a příbuznými fotbal, oznámily místní zdroje. Izraelské komando jej přišlo zatknout a Avidžán údajně kladl odpor.

Podle izraelského rozhlasu byl právě Avidžán odpovědný za sérii bombových útoků v Izraeli. Za posledních 17 měsíců podnikl Islámský džihád 12 sebevražedných útoků v Izraeli a zabil při nich 71 lidí. Zpráva o zastřelení Avidžána vyvolala okamžité protesty v Nábulusu. Obchody byly urychleně uzavřeny, na ulicích hořely pneumatiky a objevily se výzvy ke generální stávce. 

Izrael se stáhl od Bint Džbajlu

Izrael se po prudkých bojích o město Bint Džbajl, při nichž padlo několik jeho vojáků, od této bašty Hizballáhu na jihu Libanonu začal stahovat. Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh v sobotu proto označil bitvu o Bint Džbajl za "velkou porážku" Izraele a pohrozil mu dalšími raketovými útoky na stále vzdálenější cíle. Právě boje o Bint Džbajl byly dosud nejtvrdší a izraelská strana zde také utrpěla nejtěžší ztráty.

V pátek Hizballáh poprvé odpálil na Izrael rakety středního doletu. Jedna ze střel, které jsou údajně syrského průvodu, zasáhla i město Afula, což je zatím nejvzdálenější cíl, jaký se Hizballáhu podařilo v Izraeli trefit. [celá zpráva] "Afula je jen začátek, zasažena bude řada dalších měst v centrálním Izraeli, pokud bude pokračovat brutální agrese proti naší zemi," řekl Nasralláh, podle něhož Izrael za 18 dní nedosáhl dosud žádného ze svých cílů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám