Hlavní obsah

Boje v Libanonu pokračují, už zemřelo 450 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/JERUZALÉM

Řešení libanonské krize se zatím nepodařilo najít. V noci na čtvrtek se neshodla Rada bezpečnosti ani na textu deklarace, odsuzující smrt čtyř pozorovatelů OSN v souvislosti s izraelským ostřelování. Boje dále pokračují. Hizballáh ve čtvrtek opět ostřeloval Safed. Izrael v prudkých bojích utrpěl vůbec největší ztráty od začátku bojů před dvěma týdny.

Článek

Boje si zatím vyžádaly téměř pět set obětí, zahynulo 405 Libanonců a 51 Izraelců. Ve středečních bojích Izrael ztratil devět vojáků. Osm jich padlo už ráno v prudkých čtyřhodinových střetech o Bint Džbajl, jenž je baštou Hizballáhu a Izrael jej začátkem týdne obklíčil. [celá zpráva] Devátý voják zemřel v blízkém Marún Rás, který Izrael dobyl o víkendu. Dalších 22 vojáků bylo v bojích zraněno.

Ve čtvrtek Hizballáh opět ostřeloval sever Izraele, nejméně deset raket dopadlo na Safed. Nikoho nezabily, ale zažehly lesní požár.

Izrael pokračoval také v akcích v pásmu Gazy, kde granát zabil 75letou ženu a zranil dva její syny. Palestinský prezident Mahmúd Abbás uvedl, že Izrael chce zcela zničit Palestinu i Libanon. Ve čtvrtek Izrael pokračoval v bombardování Libanonu.

Naděje na příměří v nedohlednu

Boje zřejmě budou pokračovat dalších několik týdnů. Uvedl to jeden z izraelských generálů.

Úsilí mezinárodního společenství nastolit příměří, zatím selhává.  Zcela bez výsledku skončila středeční konference ministrů zahraničí a premiérů v Římě. [celá zpráva]

V noci Rada bezpečnosti OSN ani po desetihodinovém jednání neodsoudila izraelský útok, který zabil čtyři pozorovatele OSN z Irska, Finska, Číny a Rakouska. [celá zpráva] "Nepodařilo se nám dospět ke shodě v klasifikaci úterního incidentu," upřesnil francouzský velvyslanec Jean-Marc de La Sabliere. Názorové rozdíly se projevily zejména v otázce, zda šlo o "útok", a dokonce o "záměrný útok" izraelských sil na stanoviště UNIFIL, jak zpočátku tvrdil generální tajemník OSN Kofi Annan.

Odsouzení požadovaly Francie a Čína, ale čelily odporu USA, které mají právo veta. "Francie může tento útok jedině odsoudit," řekl velvyslanec země galského kohouta Jean-Marc Sabliere. Zástupce USA sdělil, že je potřeba podrobnější vyšetřování, než se vydá prohlášení.

Text deklarace byl už třikrát změněn. Jeho poslední verze neodsuzuje konkrétně izraelský útok na stanoviště UNIFIL v jiholibanonském Chijamu, nýbrž se spokojuje s "odsouzením veškerých záměrných útoků proti personálu OSN" a zdůrazňuje, že "veškeré takové útoky jsou nepřijatelné".

Pozorovatelé na své ohrožení upozorňovali

Izrael vyjádřil politování nad smrtí čtyř pozorovatelů, ale popřel, že by šlo o záměr. Podle Izraele šlo o "neúmyslné zabití" a "politováníhodný omyl". Ze zprávy OSN však plyne, že pozorovatelé Izrael desetkrát  vyzývali, aby na dané oblast neútočil, protože v ní působí. Jen irský podplukovník John Molley, který je mezi čtyřmi oběťmi, se na Izrael obracel šestkrát.

"Šestkrát navázal kontakt s Izraelci, aby je upozornil, že bombardování by mohlo ohrozit život pozorovatelů OSN," řekl mluvčí irského ministerstva zahraničních věcí.

Reklama

Související články

Izrael bombardoval Bejrút a přístav Sajdá

Izraelské letectvo bombardovalo v noci na neděli cíle v libanonském hlavním městě Bejrútu. Útoku se nevyhnul ani jižněji položený přístav Sajdá, kde byly...

Rakety Hizballáhu zabily v Izraeli dívku

Patnáctiletá dívka zemřela v úterý po ostřelování severu Izraele. Hizballáh na něj vypálil 55 raket. Zraněno bylo na dvacet lidí, jeden člověk těžce. Hlavím...

Výběr článků

Načítám