Hlavní obsah

Římské jednání nevedlo k ukončení bojů v Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Ve středu jednali v Římě generální tajemník OSN Kofi Annan a ministři zahraničí a premiéři řady zemí o řešení krize v Libanonu. Izrael už patnáctý den útočí na pozice šíitského hnutí Hizballáh v Libanonu. Jednání, jichž se s výjimkou libanonského premiéra nezúčastnil žádný zástupce angažovaných zemí (ani Sýrie a Írán), nepřinesla žádný průlom vedoucí k okamžitému ukončení bojů.

Článek

Libanonské šíitské militantní hnutí Hizballáh požaduje okamžité příměří a nepřímé rozhovory o výměně zajatců. Uvedlo to po selhání rozhovorů ministrů zahraničí v Římě. "Cokoli jiného není akceptovatelné," řekl šéf poslaneckého klubu Hizballáhu v libanonském parlamentu Mohammad Raad. "Islámský odpor proti agresi Izraele bude pokračovat," dodal.

Výsledky římského summitu

V rezoluci se především s velkým znepokojením zmiňuje utrpení civilistů a velké poškození Libanonu. Vyzývá také Izrael, aby umožnil zřídit vzdušné koridory pro dodávky humanitární pomoci pro trpící libanonský lid. Vyzval i Izrael ke zdrženlivosti při své obraně. V Římě se jednalo i o rozmístění mezinárodních sil, měly by být pod hlavičkou OSN a ne NATO, jak se také spekulovalo.

Generální tajemník OSN Kofi Annan na této krizové schůzce vyzval Hizballáh i Izrael k ukončení bojových akcí a mezinárodní společenství k prosazení okamžitého příměří. "Vyzývám Hizballáh k zastavení jeho záměrného ostřelování izraelských obydlených center. Vyzývám Izrael k ukončení jeho bombardování, blokád a pozemních operací," citovala Annana agentura Reuters. Annan se snažil překonat odpor USA, které obhajují právo Izraele na obranu proti teroristickému Hizballáhu. Americká ministryně Condoleezza Riceová opět opakovala, že je potřeba zabránit násilí, což není možné bez odzbrojení Hizballáhu. Informovala, že už přislíbila libanonské vládě pomoci jej odzbrojit a získat suverenitu nad celou zemí.

Podrobnosti o smrti pozorovatelů OSN

Napětí zostřila i smrt čtyř pozorovatelů OSN. [celá zpráva] Annan již dopoledne vyjádřil názor, že útok byl zřejmě záměrný, jejich stanoviště zasáhla přesně naváděná střela. V Římě sice zdůrazňoval ono slůvko zřejmě, ale ze zprávy OSN o incidentu plyne, že post byl šest hodin ostřelován, přestože pozorovatelé desetkrát kontaktovali Izrael, že v oblasti je jejich pozice. Izrael oznámil, že šlo o chybu.

Když Annan zmínil, že by byl rád, kdyby příměří vzniklo na širším základě a do řešení krize byla zaangažována i Sýrie, Riceová sdělila, že je velmi znepokojena rolí Íránu v konfliktu a že Sýrie nesplnila očekávání.

Libanon požaduje odškodnění

Velmi nekompromisní bylo prohlášení libanonského premiéra. K "okamžitému a úplnému" příměří, ke kterému vyzval na konferenci v Římě libanonský premiér Siniura, podle něhož se Izrael snaží jeho zemi dostat na kolena. "Izrael nemůže donekonečna pokračovat ve svém pohrdání mezinárodními zákony," řekl libanonský premiér. "Musí být (Izrael) přinucen zaplatit a my zahájíme legální procedury v tomto směru a nepomineme žádnou cestu k tomu, jak přimět Izrael odškodnit libanonský lid za barbarské ničení, jemuž ho vystavil a stále vystavuje," prohlásil Siniura.

Ani jeho slova však nezměnila podobu rezoluce, která je velmi opatrná, což je ale důvod, proč by mohla být přijatelná pro Izrael. Siniura se rovněž vyslovil pro posílení počtu a mandátu Prozatímních sil OSN v jižním Libanonu (UNIFIL).

Izrael chce koridor

Izraelský premiér Ehud Olmert prohlásil, že Izrael chce zřídit v jižním Libanonu dva kilometry široké pásmo, v němž by nemohlo působit radikální hnutí Hizballáh. Upřesnil tak rozsah "bezpečnostní zóny", jejíž vytvoření židovský stát požaduje.

Olmert podle agentury AP rovněž řekl, že Izrael nezastaví boj proti  Hizballáhu hned, jak to bude možné, ale až poté, co bude dosaženo jeho cílů. Pro nastolení příměří si dosud kladl za podmínky propuštění unesených izraelských vojáků, odzbrojení bojovníků Hizballáhu a ukončení odstřelování izraelského území.

Do Izraele odcestuje ve čtvrtek komisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová a finský ministr zahraničí Erkki Tuomioja. Oba požadují zastavení útoků. Jednat budou s izraelským premiérem Ehudem Olmertem a ministryní zahraničí Cipi Livniovou a měli by také navštívit pásmo Gazy. V pátek budou jednat v Bejrútu s libanonským premiérem Fuádem Siniorou.

Reklama

Související články

Izraelská ofenzíva v Libanonu bude pokračovat

Izrael neskončí s ofenzívou proti Hizballáhu na jihu Libanonu. Uvedl to v úterý izraelský premiér Ehud Olmert na tiskové konferenci před jednáním s americkou...

Výběr článků

Načítám