Hlavní obsah

Izraelský nálet zabil v Libanonu čtyři pozorovatele OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT/JERUZALÉM

Izraelské rakety zasáhly v úterý v noci sídlo jednotek OSN u města Chiam v Libanonu. Zemřeli čtyři příslušníci mírových sil UNIFIL. Generální tajemník OSN Kofi Annan označil útok za cílený. To Izrael odmítá, nad smrtí vojáků z řad mezinárodních sil vyjádřil politování.

Článek

"Jsem šokován a hluboce zneklidněn bombardováním, kterým izraelské síly zjevně úmyslně zasáhly postavení pozorovatelů OSN v jižním Libanonu," prohlásil Annan v Římě, kde se má ve středu konat mnohostranné jednání o libanonské krizi. "K útoku došlo poté, co mě izraelský premiér Ehud Olmert osobně ujistil, že pozice OSN v oblasti budou před izraelskou palbou chráněny.

Izraelský velvyslenec při OSN se proti nařčení, že Izrael na budovu přímo mířil, ostře ohradil. Cítí se jím dotčen. Izrael později dal najevo "upřímnou lítost nad tragickou smrtí" a přislíbil přezkoumat postup svých vojáků.

Mrtví z mise jsou údajně Rakušan, Kanaďan, Fin a Číňan, což je obvyklé složení pozorovatelské hlídky UNIFIL. Záchranáři však nalezli zatím jen dvě těla, zbylá se nepodařilo najít, předpokládají však, že jsou pod troskami dvoupatrové budovy.

Summit v Římě

Nad situací na Blízkém východě se ve středu sejdou přední světoví politici v italském Římě. Konflikt si za dva týdny, po které trvá, vyžádal přes 380 mrtvých na straně Libanonu a 42 na straně Izraele.

Kromě generálního tajemníka OSN se summitu zůčastní i americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, která obě země v uplynulých dnech navštívila. Přijedou i zástupci pěti evropských a čtyř arabských zemí. Izrael se jednání nezúčastní.

Hízballáh chce rakety střílet hlouběji

Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh řekl, že hnutí začne na Izrael vypalovat rakety, které jsou schopny doletěl hlouběji na území Izraele. Dosud měly rakety dolet maximálně 30 kilometrů. V dosahu toho je například třetí největší izraleské město Haifa, které tak bylo vystaveno silnému bombardování.

"Bez ohledu na reakce nepřátelských sil na ostřelování Haify, zahajujeme fázi 'za Haifu'. Je to nová etapa v konfrontaci, kterou nám vnutil Izrael," prohlásil. Podle Nasralláha hnutí také na obsazeném území jižního Libanonu pak povede partyzánskou válku.

Konflikt začal před dvěma týdny poté, co libanonské vládní hnutí Hizballáh uneslo dva izraelské vojáky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám