Hlavní obsah

Izraelská ofenzíva v Libanonu bude pokračovat

– JERUZALÉM
CNN, ČTK, Novinky, Ha´arec

Izrael neskončí s ofenzívou proti Hizballáhu na jihu Libanonu. Uvedl to v úterý izraelský premiér Ehud Olmert na tiskové konferenci před jednáním s americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Ricevou. Tiskové konference se účastnila i hlava americké diplomacie.

Článek

"Využíváme základního elementárního práva na sebeobranu," prohlásil Olmert. "Nebojujeme proti libanonské vládě ani proti libanonskému lidu. Bojujeme proti Hizballáhu a musíme v boji pokračovat," zdůraznil premiér s tím, že chce zabránit ostřelování Izraele ze severu.

"Izrael je nucen pokračovat v boji proti Hizballáhu. Zastavíme je. Nebudeme se rozpakovat uplatnit různá opatření proti těm, kdo střílí tisíce raket a střel na nevinné civilisty, aby je zabili," řekl Olmert a libanonské šíitské hnutí přitom označil za "brutální teroristickou organizaci". Vyjádřil naději, že se libanonská vláda od Hizballáhu distancuje a bude ho potírat.

Izraelský premiér bude jednat o humanitární situaci v Libanonu

Olmert zmínil i "humanitární problémy", které dvoutýdenní izraelská operace na jihu Libanonu vyvolala. O jejich řešení mínil jednat s Riceovou. Ta o nich už v pondělí jednala s izraelskou ministryní zahraničí Cipi Livniovou. "Staráme se o humanitární situaci," uvedla Riceová, "nikdo nechce, aby se ubližovalo nevinným civilistům."

Riceová před schůzkou s Olmertem také řekla, že je nutné položit základy trvalého míru v regionu: "Nastal čas pro nový Blízký východ. Lidé v této oblasti - Izraelci, Libanonci a Palestinci - žili už příliš dlouho ve strachu, teroru a násilí. Je načase říci těm, kdo nový Blízký východ nechtějí, že zvítězíme."

V Ramalláhu na Západním břehu Jordánu odpoledne čekaly na americkou ministryni zahraničí Condoleezzu Riceovou stovky demonstrantů odmítajících izraelský zásah v Libanonu. Snažily se projít k sídlu prezidenta Mahúda Abbáse s výkřiky "Bush je zločinec" , "USA jsou teroristé" "Milovaný Nasralláhu, zasáhni, zasáhni Tel Aviv".

Riceová přiletěla z Libanonu

Riceová v pondělí zahájila návštěvu Blízkého východu překvapivě v Bejrútu. [celá zpráva] Nevyjádřila se však pro okamžité zastavení palby. Příměří, které "by nás vrátilo ke stávajícímu stavu," by bylo falešným slibem, uvedla Riceová s tím, že by Izrael na čas mohl čelit dalšímu ostřelování. Za zdroj problémů označila Hizballáh.

Boje si vyžádaly podle pondělních zpráv 384 oběti v Libanonu, ke kterým po úterních náletech přibyli další, když bomba zabila sedmičlennou rodinu. Izrael hlásí 41 mrtvých. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael bombardoval Bejrút a přístav Sajdá

Izraelské letectvo bombardovalo v noci na neděli cíle v libanonském hlavním městě Bejrútu. Útoku se nevyhnul ani jižněji položený přístav Sajdá, kde byly...

Výběr článků

Načítám