Hlavní obsah

Izrael kývl na mezinárodní síly do jižního Libanonu

Izrael je ochoten souhlasit s nasazením mnohonárodních mírových jednotek na jihu Libanonu. Uvedl to izraelský ministr obrany Amir Perec Je to překvapivý obrat, protože Izrael se dosud stavěl zdrženlivě k návrhu mezinárodního společenství za přispění mírových sborů ukončit konflikt mezi Izraelem a radikálním hnutím Hizballáh operujícím právě na jihu Libanonu.

Článek

"Pravidelná armáda Libanonu je slabá. Budeme proto podporovat rozmístění zahraničních vojáků na jihu této země, kteří by jednali pod vedením důstojníků Severoatlantické aliance," citovalo internetové vydání listu Ha"arec Perecova slova po jednání s německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem.

O termínu jejich případného nasazení se však Perec nezmínil.

Damašek pohrozil vstupem do konfliktu

Ve stejném okamžiku Damašek varoval židovský stát, že do nynějšího konfliktu by se mohla zapojit i Sýrie. Ministr informací Muhsín Bilál varovala Izrael, že pokud jeho vojska zahájí pozemní invazi do Libanonu a přiblíží se k syrským hranicím, vstoupí Sýrie do konfliktu. "Pokud Izrael napadne Libanon po zemi a přijde blízko k nám, Sýrie se zapojí do konfliktu," řekl Bilál deníku ABC.

Izraelští politici dosud pozemní invazi do Libanonu spíše vylučovali a tvrdili, že armáda se soustředí jen na dílčí pozemní operace. Náčelník generálního štábu izraelské armády Dan Haluc však v neděli řekl, že Izrael se v této otázce "dosud nerozhodl".

Na hranicích panovalo poté, co na ně izraelská armáda soustředila pozemní jednotky, tanky a obrněná vozidla, napětí. Izraelská média spekulovala o tom, že očekávaná rozsáhlá operace zaměřená na likvidaci bašt Hizballáhu a především raketových stanovišť začne v pondělí.

Sýrie, hlavní podpůrce Hizballáhu, uvedla, že je připravena zahájit dialog s USA o řešení konfliktu mezi Izraelem a Hizballáhem. Náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdad řekl, že Damašek je je ochoten k dialogu s USA.

Riceová míří do oblasti

Do oblasti míří americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, přičemž podle diplomatických zdrojů americká diplomacie využila pro zprostředkování sondážních rozhovorů mezi Hizballáhem a Izraelem Katar. Izraelský list Ha´arec napsal, že USA chtějí dát podle jeho informací Izraeli na vedení vojenských akcí v Libanonu ještě jeden týden.

Rusko v sobotu vyjádřilo podporu plánovaným rozhovorům o situaci na Blízkém východě, jež by se měly tuto středu uskutečnit v Římě za účasti šéfů diplomacií všech zemí "se skutečnou schopností" obnovit mír v regionu. "Připomínáme potřebu setkání všech zemí a stran schopných překlenout krizi," uvedlo ministerstvo zahraničí v Moskvě.

Nejmenovaný zdroj blízký italské vládě potvrdil, že hostitelé počítají s účastí ministrů a ministryň zahraničí USA, Británie, Francie, Ruska, Itálie, Libanonu, Jordánska, Saúdské Arábie a Egypta a zástupců OSN, Evropské unie a Světové banky.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael bombardoval Bejrút a přístav Sajdá

Izraelské letectvo bombardovalo v noci na neděli cíle v libanonském hlavním městě Bejrútu. Útoku se nevyhnul ani jižněji položený přístav Sajdá, kde byly...

Výběr článků

Načítám