Hlavní obsah

Saddám Husajn skončil po hladovce v nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Bývalý irácký prezident Saddám Husajn byl v neděli kvůli zdravotním problémům souvisejícím s jeho hladovkou odvezen do nemocnice. Jeho obhájci pohrozili, že budou bojkotovat soudní líčení, které má pokračovat v pondělí. Je to podle vyjádření hlavního obhájce výraz protestu proti tomu, že soud odmítl splnit jejich požadavky na spravedlivý proces. U soudu Husajn v pondělí nebude.

Článek

"Poté, co byly zamítnuty všechny naše legální požadavky, které představují minimum toho, aby byl proces spravedlivý, se tým obhájců rozhodl, že se nebude účastnit soudního líčení," řekl Chalíl Dulajmí agentuře Reuters.

Saddám Husajn a tři další obžalovaní drží již čtrnáct dní hladovku na protest proti způsobu, jakým je veden jejich proces, a proti zavraždění tří obhájců. "Saddám Husajn byl přijat do nemocnice kvůli hladovce, kterou zahájil 8. července. V pondělí nebude v soudní síni," řekl generální prokurátor Džaafar Musáví. Dodal, že zdravotní stav obžalovaného vyžaduje lékařskou péči. Výbor na obranu Saddáma Husajna v pátek upozornil, že zdravotní stav exprezidenta se zhoršil.

V procesu se projednává postup bývalé vlády proti městu Dudžail, kde se v roce 1982 pokusilo Saddáma zavraždit šíitské komando. K trestu smrti pak bylo odsouzeno na 150 obyvatel města. Proces trvá od loňského října a nyní je v závěrečné fázi, v níž shrnuje své argumenty obhajoba.

Podle rozhodnutí iráckého vysokého tribunálu má začít 21. srpna další proces s bývalým iráckým prezidentem, v němž je Saddám Husajn spolu se šesti dalšími osobami obžalován z genocidy Kurdů během operace Anfal z 80. let minulého století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám