Hlavní obsah

Izraelec: Na únosy lidí jsme citliví

Novinky, Luděk Fiala

Eli Ginot (32) bydlí v izraelském Tel Avivu, kde pracuje jako specialista na zabezpečení počítačových serverů. Jeho rodina má dům v Caesareji na pobřeží Středozemního moře, zhruba v polovině cesty mezi Tel Avivem a Haifou, kterou ostřelují libanonské rakety. V armádě sloužil jako tankista na Golanských výšinách. Pokud by se do současného konfliktu vložila i Sýrie, pravděpodobně by ho armáda povolala do boje. V říjnu se chce ženit.

Článek

Máte vy nebo někdo z vašich blízkých osobní zkušenost s poslední vlnou útoků Hizballáhu?

Někteří mí kolegové bydlí na severu v Haifě a do Tel Avivu dojíždějí. Kvůli raketám byly ale přerušeny vlakové spoje, takže se teď těžko dostávají do práce.

Je v ulicích Tel Avivu znát, že se něco děje?

Ani moc ne. Lidé samozřejmě diskutují o tom, co se děje, a z nastalé situace mají obavy. V ulicích Tel Avivu se ale nic moc nezměnilo. Možná, že teď chodí méně lidí ven, ale to bude spíš tím, že sedí doma a sledují televizi.

Jiná je ale situace na severu, kde je milión lidí nucen bydlet v krytech už déle než týden. Tito lidé v současnosti dost trpí. Rakety Hizballáhu zabily mnoho civilistů v Haifě, Naharii a i v Nazaretu.

Obáváte se, že by útoky Hizballáhu mohly zasáhnout hlouběji do izraelského vnitrozemí?

Docela ano. Armáda nás informovala o tom, že Hizballáh toho je schopen. Takže když jdeme spát, vždy se ujistíme, že máme vše potřebné poblíž postele, abychom mohli v případě útoku rychle opustit dům.

Co podle vás nejvíc přispělo k vyhrocení konfliktu?

Izrael je velmi citlivý na unášení lidí. Domnívám se, že právě únos dvou vojáků situaci nejvíc vyhrotil.

Souhlasíte s tvrzením premiéra Olmerta, že únos dvou izraelských vojáků naplánoval Írán, aby odvrátil pozornost světa od svého jaderného programu?

To nebude daleko od pravdy. Je všeobecně známo, že Hizballáh je jen prodloužená ruka Íránu a Sýrie. Že vlády těchto států ovládají Hizballáh, je zřejmé.

Je vůbec možné, aby Izraelec navázal nějaký bližší vztah nebo dokonce přátelství s Palestincem?

Myslím, že je to určitě možné. Ačkoliv sám nevím o tom, že by někdo z mých přátel udržoval jakékoliv styky s Palestinci.

Pohled Libanonce na konflikt čtěte zde

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám