Hlavní obsah

Libanonec: Když by mě Hizballáh oslovil, šel bych pomoci

Novinky, Alžběta Trousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reda Al-Zein (25) je šiítský muslim sympatizující s Hizballáhem. Pochází z libanonského přístavního města Tyr asi 20 kilometrů od hranic s Izraelem. Přístav je nyní blokován. V České republice studuje pátý rok na elektrotechnické fakultě ČVUT. V sobotu 15. července chtěl odletěl zpět do Libanonu, let byl ale zrušen. Jeho rodina bydlí nedaleko od místa, kam nyní dopadají bomby.

Článek

Víte, jak nyní vypadá situace vaší rodiny?

Rodiče a sestra zůstali ve městě, protože nemají v zemi žádné příbuzné, ke kterým by mohli jít. Bratr Ismail byl služebně v Bejrútu a nemůže se dostat zpět, protože silnice je rozbombardovaná. Izrael vyzýval lidi, že musí odejít z jihu země na sever, protože nechce zabíjet civilisty, ale jen útočit na Hizablláh, ale nevěříme jim. Lidé mají strach, protože bomby naposled dopadaly tři kilometry od mého domu. Navíc pocházíme z vesnice, kterou Izrael před dvaceti lety okupoval, takže rodiče situaci nesou zvlášť těžce, protože podobnou situaci už tehdy zažili.

Jak se změnil život v bombardovaném Tyru?

Dvanáctého července se úplně zastavil život. Lidé přestali chodit do práce a do škol, ulice jsou úplně prázdné. V létě tráví lidé většinu času na pláži, ale i ty jsou teď prázdné.

Většina lidí z bombardovaných měst odchází, nejste nakonec rád, že jste zůstal v Česku?

Byl bych teď raději se svou rodinou. Do země se ale nyní nelze nijak dostat. Bojím se, aby se jim něco nestalo. Každý den se snažím jim telefonovat, ale spojení se podaří jen někdy.

Bojí se lidé, že se bombardování rozšíří do celého Libanonu?

To zřejmě ne, Izrael už několikrát, v roce 1993 a 1996, hrozil, že napadne celou zemi, nikdy se ale dál než několik desítek kilometrů od hranic nedostal. Hizballáh vždy slíbil podporu a zatím zemi vždy ochránil pomocí moderní techniky a zbraní.

Co podle vás přispělo k nynějšímu vyhrocení situace?

Jedním z důvodů byl únos vojáků. Ten druhý bylo napětí ve společnosti. OSN tlačí na Libanon, aby odzbrojil Hizballáh, ten to ale nechce udělat, protože se obává, a s ním i lidé, že potom se případným útokům Izraele už nepůjde bránit. Myslím si, že současný útok potrvá nanejvýš deset dní, Izrael vždycky tvrdil, že bude útočit dva měsíce a za pár dní se stáhnul, Hizballáh trvá na svých podmínkách, nechce přistoupit na kompromis s Izraelem a chce, aby Izrael přestal útočit na Libanon a propustil všechny vězně.

Sympatizujete s Hizballáhem?

Hodně lidí s ním sympatizuje. Kdyby oslovili mě, snažil bych se mu pomoci, jak nejlépe bych uměl, protože pomáhá Libanonu. Je první, kdo zemi brání, když je napadena.

Jsou obvyklá přátelství mezi Izraelci a Libanonci?

Neznám nikoho takového. Když by se někdo chtěl přátelit s Izraelcem, lidi by se na něj dívali skrz prsty. U nás je velmi protiizraelská nálada - není to ale kvůli náboženství nebo smýšlení, prostě se nepřátelíte s lidmi, jejichž země na vás útočí. S občany západních zemí vycházíme normálně.

Jak se díváte na slova izraelského premiéra, že skutečnou příčinou je Írán, který chce odvést pozornost od svého jaderného programu?

Írán a Sýrie Hizballáhu pomáhají. Získává od nich zbraně. Irán vyrobí nebo koupí od Číny nebo Ruska zbraně a pak je upraví tak, aby byly ničivější. Přesně takhle byla upravená například zbraň, která teď zničila jednu z izraelských lodí, což Izrael velmi překvapilo. Nevěřím však tomu, že by únos vojáků byl jen kamufláží, aby svět nejednal o íránském jaderném programu.

Pohled Izraelce na konflikt čtěte zde

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám