Hlavní obsah

Ministerstvo opět vyzvalo Čechy k návratu z Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo zahraničí ve čtvrtek opět vyzvalo Čechy, kteří ještě neodjeli z Libanonu, aby tak co nejrychleji učinili. Zároveň varuje české občany před cestami do země. Z oblasti, kde útočí Izrael na šíitské hnutí Hizballáh, již odjely desítky Čechů, 20 až 30 jich na místě podle ministerstva zahraničí ještě zůstává.

Článek

Na cestě z Libanonu do vlasti je ve čtvrtek zhruba 30 Čechů a Slováků. Sedm Čechů připlulo ve středu řeckou vojenskou lodí z Bejrútu na Kypr a v noci odletí do Prahy. Další skupina prchá z oblasti s rumunským konvojem do syrského Damašku a několik Čechů a Slováků cestuje na palubě dánské lodi na Kypr, uvedlo české ministerstvo zahraničí.

Velvyslanectví ČR v Bejrútu je v kontaktu s většinou Čechů v Libanonu a ve spolupráci s českým velvyslanectvím v Damašku a ostatními zeměmi EU pracuje na jejich přepravě do bezpečí. Své občany evakuují i další země.

České ministerstvo zahraničí dnes rozhodlo, že libanonské vládě přispěje na humanitární pomoc částkou ve výši pět miliónů korun.

Evakuují se destitisíce lidí

Ve čtvrtek pokračovaly v evakuaci svých občanů z Libanonu i desítky dalších států z celého světa. Americká vojenská loď USS Nashville odvezla ve čtvrtek na 1200 Američanů, další lodě v pátek odvezou dalších 5000 občanů USA.

Šest lodí evakuovalo z Libanonu další občany Kanady, jichž je v zemi na 50 000, přičemž deset tisíc jich chce odejít. Pokračuje i evakuace 8000 Francouzů, kteří chtěli opustit zemi. V zemi žije na 17 000 francouzských občanů a další čtyři a šest tisíc je tam na krátkodobém pobytu. Na Kypr je odváží je loď pro 1200 osob, která se v pátek vrátí pro další skupinu. Velká Británie vyslala šest lodí včetně dvou nosičů letadel, aby evakuovaly na 5000 Britů, kteří chtějí ze země odejít. 

Pokračuje i evakuace 5000 Dánů, 3000 jich už dorazily do Damašku , dalších 1100 by jich tam mělo dorazit autobusem během čtvrtka. Švédsko již odvezlo většinu z 5000 občanů v Libanonu, v čtvrtek jich zemi opustilo 1250.

Své občany evakuují i další země EU, většinou však jde jen o stovky lidí, Itálie už odvezla na 600 svých občanů a ve čtvrtek dalších čtyři sta odpluje na italském torpédoborci.  Do Sýrie dorazilo už 3000 Němců, dalších plují na Kypr.

Kypr, který je cílem řady lodí, však už nestačí přijímat takový příliv uprchlíků a obrací se na jejich domovské země, aby své občany co nejrychleji odvezly.

Indové a Filipínci na odvoz ještě čekají

V Libanonu však nejsou jen občané USA a Evropané, v zemi je na 12 000 Indů, pro které Dillí již vyslalo čtyři lodě, a sedm tisíc Bangladéšanů. Manila zvažuje, že vyšle loď, která by odvezla z válkou zmítané země do Řecka nebo na Kypr Filipínce, jichž je v Libanonu 34 000 tisíc. Ještě více je v Libanonu Brazilců - asi 70 000. Odplout chce i 7500 lidí, kteří mají vedle libanonského pasu i pas australský. 

Reklama

Související témata:

Související články

Češi v Libanonu budou převezeni do vlasti

Ministerstvo zahraničí ČR v pátek doporučilo českým občanům, kteří jsou v Libanonu, aby s okamžitou platností kontaktovali české velvyslanectví v Bejrútu...

První Češi z Libanonu jsou doma

Kvůli stupňující se izraelské ofenzivě v Libanonu organizují evropské země horečně evakuaci svých občanů z této blízkovýchodní země. Do Prahy v neděli ráno...

Výběr článků

Načítám