Hlavní obsah

Izraelské nálety pokračují osmý den, zahynuly další desítky lidí

– BEJRÚT/JERUZALÉM/GAZA

Izrael ve středu pokračoval v náletech na Libanon, které si vyžádaly nejméně 54 obětí mezi civilisty. Na jihu země také jeho pozemní vojska překročila hranici s Libanonem. Prudké střety zažilo i pásmo Gazy, při akcích izraelské armády a policie v pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu zahynulo deset Palestinců.

Článek

V rozvalinách zcela zničeného domu v libanonské vesnici Salá zahynulo deset členů jedné rodiny. Nejméně pět lidí zemřelo při izraelském bombardování v obci Márbún severovýchodně od Bejrútu, kde bylo zasaženo parkoviště dodávek. Šest členů jedné rodiny zahynulo, když se po zásahu zřítil čtyřpatrový dům ve vesnici Nabí u Bálbeku. V jiholibanonském městě Nabatíja zemřelo šest lidí, Libanonka a jeho tři děti, jeden občan Srí Lanky a jeden Súdánec. Jedna z cizinek pracovala jako služka libanonské matky. Ve vesnici Sfira nedaleko jiholibanonského města Tyr byly srovnány se zemí desítky domů. Podle obyvatel zahynuly desítky lidí, zprávu se však zatím nepodařilo ověřit z nemocničních zdrojů.

Červený kříž po útocích vyzval Izrael, aby umožnil jeho příslušníkům dostat se na místa útoků a pomoci obětem.

V noci byl terčem náletů opět Bejrút a jeho letiště. Výbuchy se ozývaly také z jižního předměstí metropole, kde má zázemí šíitské hnutí Hizballáh. Zasaženo bylo i převážně křesťanské  město Hadás a most v jiholibanonském Sidonu.

Od počátku ofenzivy zahynulo do středy podle agentury AP přes 230 Libanonců, hlavně civilistů. Zabito bylo i nejméně 25 Izraelců, CNN uvádí 183 obětí na libanonské straně při 456 zraněných.

Izrael pronikl na území Libanonu

Izraelská pozemní vojska v noci na středu opět pronikla na jih Libanonu při akci, jejímž cílem bylo zničit posty radikálního hnutí Hizballáh. Útok potvrdil mluvčí Izraelských obranných sil s tím, že šlo o časově a místně omezenou akci na konkrétní cíle u hranic.

Mluvčí Hizballáhu uvedl, že se útoky směřující na oblasti východně od Tyru a Nakúry podařilo odrazit. "Naši partyzáni odrazili pokus o průnik a způsobili ztráty v nepřátelských řadách," uvedl mluvčí hnutí.

Hizballáh také opět ostřeloval Izrael raketami, které dopadly na západ a sever Galileje, zatím však nebyl hlášeny žádné škody ani oběti. Hizballáh v ostřelování pokračuje navzdory sdělení velitele izraelské armády Alona Friedmana se od začátku ofenzivy židovskému státu před osmi dny podařilo zneškodnit asi polovinu raket střel Hizballáhu. V úterý Hizballáh vypálil na Izrael sto střel a Izrael podnikl na sto útoků.

Střety v Gaze

Nejméně deset Palestinců přišlo ve středu o život a dalších více než 50 bylo zraněno při nových operacích izraelské armády v pásmu Gazy a na západním břehu Jordánu. Mluvčí izraelské armády útoky potvrdil a řekl, že při akcích v Gaze utrpělo zranění také pět izraelských vojáků.

V noci na středu se bojovalo pásmu Gazy, kde padli čtyři Palestinci z hnutí Hamás, jeden z Fatahu a dva civilisté včetně 16letého chlapce. V těžké přestřelce u uprchlického tábora Maghází s 22 000 obyvateli  nedaleko hranice pásma s Izraelem bylo zraněno přes padesát Palestinců, někteří jsou v kritickém stavu.

Kromě této akce ve střední části pásma izraelští vojáci podnikli dva nájezdy do severní části pásma Gazy, aby zabránili ostřelování Izraele raketami. 

Na západním břehu Jordánu izraelské jednotky s obrněnými vozy ráno obklíčily jeden objekt v Nábulusu a zabily tři ozbrojence Fatahu.

Evakuace cizinců pokračuje

Plným proudem pokračuje evakuace cizinců. Americké vojenské lodě mají ve středu odvézt na 2400 občanů Spojených států z 8000, které se Pentagon chystá dostat do bezpečí. Také Británie oznámila, že šest jejích lodí je připraveno odvést britské občany. Během tohoto týdne by jich mělo být evakuováno asi 5000. Rusko žádá Izrael, aby umožnil evakuovat jeho občany po zemi do Sýrii a zaručil se, že nebude útočit na kolonu.

Většina Čechů je již v bezpečí, částečně bylo evakuováno i české velvyslanectví.

Panují obavy z humanitární katastrofy půl miliónu lidí v zemi uteklo před útoky na bezpečnější sever.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám