Hlavní obsah

Izraelci nepochybují o porážce Hizballáhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV/BEJRÚT

Boje na Blízkém východě nadále pokračují. Ostřelování izraelského města Haifa raketami kaťuša, které má k dispozici libanonský militantní Hizballáh, ještě posílilo odhodlání izraelského kabinetu k další ofenzívě.

Článek

Odhodlání izraelské vlády pokračovat v ofenzívě zahájené ve středu má několik důvodů: výrazná převaha zbraní, naprostá absence vnitřní politické opozice i podpora USA.

Podle odborníků může židovský stát uspět pod podmínkou, že se bude držet původního plánu - neutralizovat Hizballáh - aniž by však přistoupil k tomu, že opět obsadí libanonské území. Druhým nezbytným předpokladem je, že si jeho obyvatelé udrží současnou morálku.

Podle izraelského vojenského experta Reuvena Pedacura nemá Izrael důvod nepokračovat vzhledem ke své převaze v akcích proti Hizballáhu, nedosáhne-li svého. Tím je odzbrojit Hizballáh a ochránit hranice.

Světoví lídři žádají ukončení bojů

Čelní představitelé sedmi hospodářsky nejvyspělejších států světa a Ruska (G8) na summitu v Petrohradě vyzvali Izrael a militantní šíitské hnutí Hizballáh k ukončení násilností. Z eskalace násilí na Blízkém východě obvinili "extremisty". Izrael má podle G8 právo na obranu, ale zároveň by měl zůstat zdrženlivý. Uvádí se to ve společné deklaraci, kterou představila německá kancléřka Angela Merkelová.

Výzva G8 zazněla po pěti dnech vytrvalého izraelského bombardování sousedního Libanonu a stupňujících se útoků Hizballáhu na izraelské území.

Vůdci světových velmocí rovněž apelovali na Radu bezpečnosti OSN, aby na jih Libanonu, kde Hizballáh operuje, vyslala mezinárodní pozorovatelskou a bezpečnostní misi.

"Těmto extremistickým elementům a těm, kteří je podporují, nesmí být dovoleno, aby uvrhli Blízký východ v chaos," zdůrazňuje se v deklaraci. "Vyzvali jsme Izrael, aby zachovával co největší zdrženlivost."

V současnosti je podle G8 hlavní prioritou "vytvoření podmínek k trvalému zastavení násilí". K těmto podmínkám patří návrat unesených izraelských vojáků z pásma Gazy a Libanonu, zastavení bombardování izraelského území Hizballáhem, ukončení izraelských vojenských operací, rychlé stažení izraelských jednotek z Gazy a propuštění zatčených palestinských ministrů a poslanců.

Kvůli útokům jsou už desítky mrtvých

Pětidenní boje si už vyžádaly přes 130 mrtvých a stovky zraněných, hlavně na libanonské straně. Evropa mezitím horečně evakuovala své občany z Libanonu, domů se vrátili i první Češi. [celá zpráva]

Zatímco na začátku mířily operace Izraelců na příhraniční oblasti a předměstí Bejrútu, baštu Hizballáhu, o víkendu se přesunuly i do centra metropole, dále do druhého největšího města Tripolisu, na hraniční přechod se Sýrií Masná i na další místa. Zničena už byla řada objektů, např. dálnice do Damašku, letiště, elektrárny; vyřazeny byly pobřežní radary.

Libanonský ministr informací Ghazí Aridí obvinil Izrael ze "skutečného vyhlazování" Libanonu a z použití zakázaných zbraní, které však nespecifikoval. Libanonská média uvedla, že Izrael použil fosforové zápalné bomby a vakuové bomby, které vysávají vzduch z budov a způsobují jejich zřícení. Tyto zprávy ale nebyly ověřeny z jiných zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám