Hlavní obsah

Terorista Bagdádí miloval fotbal a byl slabý student

Jeden z nejhledanějších teroristů světa abú Bakr Bagdádí byl nejen nenávistný radikál, ale také velmi slabý student a vášnivý fotbalový fanoušek, tvrdí irácké tajné služby. Narodil se jako Ibráhím Avad Ibráhím Badrí 28. července 1971 v Sámaře. Jeho smrt v neděli potvrdil americký prezident Donadl Trump.

Foto: Reuters Tv, Reuters

abú Bakr Bagdádí na snímku z roku 2014

Článek

Bagdádí zemřel během sobotní noční operace na severozápadu Sýrie v tunelu, kam před pronásledovateli prchl. „Bagdádí zemřel ve strachu a panice,“ uvedl Trump. Jeho tělo bylo stoprocentně identifikováno.

Bagdádí chcípl jako pes, potvrdil smrt šéfa Islámského státu Trump

Amerika

Původně se Bagdádí chtěl stát advokátem, nevalné výsledky ve škole ho ale na univerzitu nepustily. Poté se také musel kvůli chatrnému zraku vzdát vojenské kariéry. Nakonec vystudoval teologii a na univerzitě v Bagdádu získal doktorát z islámských studií. Poté krátce učil na univerzitě v Tikrítu. Se svou první ženou má údajně dvě dcery a dva syny, jednoho syna má i s druhou manželkou.

K rebelům se připojil již v roce 2003 po americké invazi do Iráku, v únoru 2004 byl ale zatčen a umístěn do věznice v americkém táboře Bucca. Při násilnostech byl v prosinci 2004 propuštěn.

V květnu 2010 se stal vůdcem předchůdce Islámského státu, organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL). To byla nejbohatší, ale i nejbrutálnější džihádistická organizace světa. ISIL již v roce 2013 dobyl první území v Sýrii a Iráku.

Odepřel poslušnost

Bagdádí také odepřel poslušnost vůdci Al-Káidy Ajmánu Zavahrímu, který Bagdádímu nařídil, aby vyklidil pole v Sýrii a přenechal tamní operace odnoži Al-Káidy, radikálnímu hnutí An-Nusra.

V roce 2014 vyhlásil Bagdádí v mešitě v iráckém Mosulu na dobytém území na severozápadě Iráku a na východě a severu Sýrie takzvaný chalífát, tedy vládu hlavy muslimské obce. Do jeho čela se Bagdádí sám postavil.

V roce 2015 prohlásil, že „islám nikdy nebyl náboženstvím míru, ale boje“. O rok později vyzval své příznivce, aby pokračovali v boji proti „bezvěrcům a nechali jejich krev téct proudem“. Islámský stát se přihlásil k mnoha teroristickým útokům nejen na území Sýrie, ale i na dalších místech světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám