Hlavní obsah

Trump obrátil, část amerických vojáků zůstane v Sýrii

Washington

Americký prezident Donald Trump podle úterního sdělení stanice BBC oznámil na pondělním zasedání vlády, že navzdory jeho rozhodnutí stáhnout všechny americké vojáky ze Sýrie jich tam část zůstane. Vyhověl tak žádosti Jordánska a Izraele. Další vojáci zase budou chránit ropná pole.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda má připravenou vojenskou techniku na rozmístění u severních hranicVideo: Reuters

 
Článek

Trump ovšem opět hájil své rozhodnutí stáhnout vojáky od syrsko-turecké hranice, což umožnilo Ankaře zahájit ofenzívu na východ Sýrie s cílem vyhnat z ní kurdské milice YPG.

„Proč bychom měli rozmístit naše vojáky mezi dvě velké skupiny, potenciálně stovky tisíc lidí, kteří spolu bojují?“ řekl Trump, i když právě přítomnost amerických sil bránila Turecku zaútočit na milici YPG/SDF, která sehrála klíčovou roli při porážce Islámského státu v Sýrii. „Byl jsem zvolen, abych přivedl naše vojáky domů. Snažím se vybřednout z válek. Možná jsme v příliš mnoha válkách.“

Dvanáct věznic s islámskými radikály zůstalo v Sýrii zcela bez dozoru

Turecká invaze

Když Trump oznamoval, že vyhověl žádostem Izraele a Jordánska, aby v Sýrii USA ponechaly část svých vojáků, zdůraznil, že je to ve „zcela odlišných oblastech Sýrie“. Pak dodal, že další vojáci mají zajistit ropná pole: „Pro něco dalšího není důvod.”

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump na zasedání vlády. Vedle něj je ministr zahraničí Mike Pompeo.

Uvedl to v den, kdy Kurdové házeli na stahující se americké vojáky projíždějící Kámišlí brambory a kamení a uráželi je. „Jako krysy. Amerika zdrhá,“ křičel jeden. Další sprostě nadával a říkal, že při turecké ofenzívě v oblasti umíraly děti. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Civilisté házeli kameny a brambory na americký konvoj v SýriiVideo: Reuters

Turecká ofenzíva vyhnala už na 300 000 lidí ze severu Sýrie. Boje si vyžádaly také několik stovek mrtvých, mezi nimiž jsou i civilisté. V úterý večer vyprší přerušení palby. Trump nevyloučil, že bude prodlouženo, i když turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hrozil, že útok bude pokračovat.

Vysoký představitel kurdských sil Redur Xelil (Chalil) řekl, že kurdské jednotky jsou připraveny se stáhnout, ale vyzval mezinárodní společenství k zajištění mechanismu, který bude chránit Kurdy v oblasti po stažení milic YPG/SDF.

Erdogan popohání Američany: Nezdržujte odsun Kurdů, mám nabito

Turecká invaze

Trump čelil kvůli svému rozhodnutí stáhnout vojáky ze Sýrie silné kritice nejen ze strany demokratů, ale i vlastních republikánů. Předseda Senátu, republikán Mitch McConnell, jeho rozhodnutí označil za „strategickou chybu”, která „vytvořila noční můru pro jejich zemi”. V komentáři pro list The Washington Post napsal, že ohrozila americkou kampaň proti Islámskému státu, předala vítězství do rukou Asadova režimu a jeho íránských zastánců a umožnila Rusku získat nový opěrný pod na Blízkém východě.

Reklama

Výběr článků

Načítám