Hlavní obsah

Turecké údery zasáhly vězení s bojovníky Islámského státu, mohou se dostat na svobodu

Turecká armáda zasáhla leteckými údery a dělostřeleckou palbou od zahájení ofenzivy na severu Sýrie 181 objektů kurdských milic. Tvrdí to turecká armáda. Zásah podle Arabsko-kurdské koalice Syrské demokratické síly (SDF) dostala také věznice, kde jsou zadržováni radikálové Islámského státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecké údery zasáhly vězení s bojovníky Islámského státuVideo: Reuters

 
Článek

„Turecké ozbrojené síly svými vzdušnými silami a dělostřeleckou podporou zasáhly 181 cílů teroristických organizací,“ uvedlo turecké ministerstvo obrany. Ankara považuje kurdské milice za teroristy a tvrdí, že chce na severu Sýrie vymýtit „hrozbu teroru“.

Koalice SDF přitom pomohla v Sýrii porazit samozvaný Islámský stát. Na jejím území je několik věznic, kde jsou zajatí radikálové Islámského státu. Panují obavy, že kvůli ofenzivě by se mohli někteří radikálové dostat na svobodu.

Foto: Stringer, Reuters

Bombardování v syrském městě Ras al-Ajn.

„Budou utíkat do Evropy. Tam se chtějí dostat,“ řekl Trump na konto vězněných radikálů. Zároveň oznámil, že Spojené státy část bojovníků IS zadržených v Sýrii převezly kvůli turecké vojenské operaci na nespecifikované místo. Podle agentury AP neprozradil, kolik lidí bylo přemístěno či kdy k tomu došlo, pouze řekl, že šlo o „velmi špatné“ jedince.

Ankara odmítá autonomii Kurdů 

Média následně s odvoláním na nejmenované americké činitele informovala, že armáda USA převzala dva členy někdejší čtyřčlenné buňky IS známé jako Beatles. Alexanda Kotey a El Shafee Elsheikh jsou už údajně mimo Sýrii. Jejich teroristická buňka stojí za popravami novinářů, humanitárních pracovníků a syrských vojáků z let 2014 a 2015. Členové milic SDF dvojici zadrželi loni v lednu.

Turecko chce z pásu u svých hranic vytlačit Kurdy a vytvořit tam bezpečnou zónu, kam by přesunula část syrských uprchlíků. Ankara se rozhodla spustit vojenskou operaci poté, co Bílý dům v neděli oznámil, že USA stáhnou své vojáky z míst, kde by se mohli dostat do střetu s Turky. Kurdové to chápou jako zradu spojence a pohrozili, že nebudou mít kapacitu ke střežení tisíců zajatců Islámského státu, protože budou potřebovat své lidi na boj proti Turkům.

Syrští Kurdové si v březnu 2016 během války v Sýrii vytvořili na severu země určitou formu autonomie s názvem Rojava (kurdsky „západ”) se správním centrem Kámišlí, které leží u hranic s Tureckem. Syrská vláda ale jejich autonomii odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám