Hlavní obsah

Húsiové oznámili zajetí velké skupiny saúdských vojáků, Rijád mlčí

Vzbouření jemenští Húsíové v sobotu oznámili, že se jim při průniku na území Saúdské Arábie podařilo u města Nadžran zabít a zajmout velké množství saúdskoarabských vojáků. Podle BBC to uvedl mluvčí Húsíů, Rijád zprávu nijak nekomentoval, ale ani nedementoval. V neděli Húsíové zveřejnili záběry z útoku.

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

Hlídká Húsíů v Hudajdá s kulometem

Článek

Mluvčí Húsíů v jejich televizi Al Masíra sdělil, že se jim podařilo zajmout „několik tisíc vojáků ze třech brigád“, které se jim vzdaly. Do rukou Húsíů podle něj také padly „stovky obrněných vozidel“.

Podle plukovníka Húsíů Jahji Saríi utrpěly saúdskoarabské síly „obrovské ztráty na životech a vybavení“.

V neděli Al-Masíra odvysílala jen záběry velkého množství výbuchy poškozených a zničených vozidel, která měla být zasažena při útoku.  byla obklopena vojáky Húsíů.

Operace není potvrzena z žádných nezávislých zdrojů, jen íránský kontraadmirál revolučních gard Alí Fadaví bral zprávu jako věrohodnou a podle agentury Tasmin řekl: „Odstrašující síla Jemenu vůči nepřátelům se stala po reakcích na saúdské útoky zřejmá.“

Podle sdělení vzbouřenců budou zajatí vojáci ukázáni na přehlídce. Poté budou přemístěni na nezveřejněná místa, kde hrozí saúdské letecké útoky, uvedla stanice Al Džazíra. I když má přesun zaručit jejich bezpečnost, poslouží zřejmě jako živé štíty.

Největší ropné pole světa zasáhly podle Saúdů střely z dronu

Zahraniční

Pokud se informace potvrdí, i když zřejmě v menším rozsahu, potvrdí to sílu Húsíů. Ti už podnikli několik útoků na saúdské základny pomocí balistických raket, dronů a střel s plochou dráhou letu. Přihlásili se také k útoku na dvě saúdské rafinérie ze 14. září, u nich panuje podezření, že za nimi stál Írán.

Trosky dronů a raket ukazují na zapojení Íránu, uvedl k útoku na rafinérii Rijád

Blízký a Střední východ

Bývalý šéf americké mise v Jemenu Nabeel Khoury řekl televizi, že není dobré Húsie podceňovat: „Mají asi 10 000 boji zocelených vojáků.“ Dodal, že pokud je zpráva pravdivá, ukázali, že jsou schopni způsobit další škody Saúdy vedené koalici, která nedokázala odpovědět na útok na rafinérie.

Reklama

Výběr článků

Načítám