Hlavní obsah

Generální tajemník OSN kritizoval plán Netanjahua na anexi

New York

Generální tajemník OSN António Guterres vyjádřil ve středu znepokojení nad plánem izraelského premiéra Benjamina Netanjahua anektovat strategicky významnou část okupovaného Západního břehu Jordánu. Netanjahu v úterý prohlásil, že je připraven takto postupovat, vyhraje-li jeho strana Likud příští týden parlamentní volby. Guterres zdůraznil, že by avizovaný krok vážně porušoval mezinárodní právo.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Generální tajemník OSN António Guterres

Článek

„Takové kroky, pakliže by byly uskutečněny, by představovaly závažné porušení mezinárodního práva,” uvedl podle agentury Reuters šéf OSN v prohlášení. „Byly by zničující pro šance na oživení vyjednávání o míru v regionu, zároveň by silně podkopávaly proveditelnost řešení se dvěma státy,” dodal.

Netanjahu v úterý oznámil „záměr uplatnit s budoucí vládou izraelskou svrchovanost nad Jordánským údolím a severní částí Mrtvého moře”. Vyjádření učinil na mítinku v rámci kampaně před předčasnými volbami, které čekají Izrael příští úterý. Palestina reagovala na premiérova slova oznámením, že takový plán považuje za válečný zločin.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám