Hlavní obsah

Jemenští Húsíové vypálili salvu balistických raket na Džizán, Saúdové jich šest sestřelili

Saná/Rijád

Vzbouření jemenští šíitští Húsiové v neděli oznámili, že vypálili deset balistických raket na letiště v saúdskoarabském pobřežním městě Džizán. Jejich mluvčí to sdělil agentuře Reuters s tím, že si útok vyžádal desítky obětí. Mluvčí saúdskoarabské koalice bojující proti povstalcům informaci o obětech nepotvrdil, za to uvedl, že koaliční síly zneškodnily šest vypálených balistických raket.

Foto: Reuters

Terminál saúdskoarasbkého letiště Abhá po zásahu raketou Húsíů

Článek

Mluvčí povstalců prohlásil, že poslední úder byl „největší operací se středními balistickými zbraněmi” od začátku války v Jemenu. Letiště v Džizánu je pravidelně terčem húsíjských střel či bezpilotních letounů.

Odpálení raket na Džizán je druhým útokem, který v neděli povstalci ohlásili. Předtím vyslali bezpilotní letouny ke kontrolním věžím letiště Abhá na jihozápadě Saúdské Arábie a k letecké základně Chamís Mušajt. Druhá strana v reakci oznámila, že sestřelila dron letící ze Saná k rezidenční čtvrti města Chamís Mušajt.

Mluvčí arabské koalice Turkí Málikí oznámil, že se Húsíové pokusili balistickými raketami zasáhnout civilní infrastrukturu a civilisty v Džizánu. Palbu odsoudil ve vyjádření pro saúdskou tiskovou agenturu SPA: „Pokračující pokusy teroristické milice Húsíů cílit na civilisty a civilní infrastrukturu pomocí dronů a balistických raket jsou v rozporu s mezinárodním lidským právem.”

Podle něj podobné útoky jen odrážejí to, jaké ztráty Húsíové utrpěli v důsledku operací koalice v jemenské provincii Saada. Právě kvůli tomu jim nezbývá než se uchylovat k podobným útokům.

V konfliktu proti sobě stojí šíitští Húsíové podporovaní Íránem a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií.

Reklama

Výběr článků

Načítám