Hlavní obsah

Zdržování nebudeme tolerovat, tlačí Turci na zřízení bezpečnostní zóny v Sýrii

– Ankara

Ankara nebude tolerovat žádné odklady při zřizování 30 kilometrů široké bezpečnostní zóny na severovýchodě Sýrie. Ve čtvrtek to uvedl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu, který reagoval na středeční vyjádření Pentagonu, že se americko-turecká dohoda o zřízení zóny bude naplňovat postupně. Sýrie zónu odmítá jako narušení své svrchovanosti.

Foto: Khalid Al-mousily, Reuters

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu

Článek

„Oni (Američané) musejí být upřímní a musejí pochopit, že Turecko nebude tolerovat zdržovací taktiku,“ řekl Çavuşoğlu, který kritizoval Američany, že už dříve nesplnili své sliby, a proto je oblast východně od Eufratu „hnízdem teroristů“.

Ministr si navíc postěžoval, že Američané stále podporují kurdské jednotky YPG a dál „poskytují podporu teroristům v oblasti“. Zdůraznil, že oblast bude bezpečná až poté, co z ní odejdou milice YPG.

Turci mají obavy z autonomních snah Kurdů na území Turecka, Sýrie a Iráku. Dlouhodobě proti nim vystupují a kurdské jednotky kontrolující území blízko tureckých hranic jsou jim trnem v oku.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Kurdský milicionář z YPG pálí ze 120 mm minometu na Rakku

„Od počátku říkáme, že americká zdržovací taktika nebude fungovat. Naneštěstí tuto zdržovací taktiku uplatnili u Manbidže, kde nesplnili sliby,“ stěžoval si ministr na Američany.

Turecko už před více než rokem požadovalo, aby se kurdská milice YPG stáhla od města Manbidž, což se nestalo. USA navíc Ankaře pohrozily, že na jednotky nedovolí zaútočit, protože YPG jsou klíčovým spojencem v boji proti Islámskému státu.

Turecko však YPG označuje za teroristy s tím, že jde o odnož zakázané separatistické Strany kurdských pracujících (PKK).

Pentagon chce postupné kroky

Tureckého ministra pobouřila slova mluvčího amerického ministerstva obrany Seana Robertsona: „Nyní s našimi tureckými vojenskými partnery vyhodnocujeme možnosti pro Společné koordinační centrum.“ To by mělo být v bezpečné zóně hluboké 30 km. Hlavně mu ale vadilo vyjádření: „Bezpečnostní mechanismus se bude zavádět postupně.“

Přitom Robertson dodal: „Spojené stály jsou připraveny začít některé části implementovat rychle.“

Na zřízení bezpečnostní zóny a zřízení společného operačního střediska v ní se Turecko a USA domluvily 7. srpna. [celá zpráva] Ankara chce její co nejrychlejší ustavení. Turecký ministr uvedl, že nad oblastí už přelétávají turecká bezpilotní letadla a že se brzo začnou stavět kontrolní stanoviště.

Proti zóně protestuje Sýrie

Dohodu Washingtonu a Ankary o vytvoření bezpečnostní zóny označil Damašek za agresi vůči Sýrii ze strany USA a Turecka a za útok na syrskou územní svrchovanost a integritu, uvedla syrská státní agentura SANA.

Zdroj zároveň nejnovější dohodu označil za „nebezpečnou eskalaci ohrožující mír a stabilitu v oblasti“.

Reklama

Výběr článků

Načítám