Hlavní obsah

Bývalý starosta Teheránu zřejmě unikne popravě za vraždu své ženy

Teherán

Bývalý teheránský starosta a také někdejší člen íránské vlády Mohammad Alí Nadžafí zřejmě unikne trestu smrti, který nad ním vynesl soud za vraždu manželky. Její bratr ve středu na Instagramu uvedl, že se rodina oběti rozhodla Nadžafímu odpustit.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý starosta Teheránu Mohammad Alí Nadžafí u soudu

Článek

K trestu smrti byl Nadžafí odsouzen v červenci. Zadržen byl v květnu, když se sám přihlásil policii a vraždu své druhé ženy ohlásil. Na svou obhajobu uvedl, že ho manželka několikrát ohrožovala nožem a že se často hádali. Její tělo se našlo v koupelně Nažadfího bytu.

Jak napsala agentura AFP, v Íránu mohou příbuzní oběti uplatnit právo na odplatu a žádat smrt za smrt, což také rodina Mítry Ostádové původně udělala. Nakonec se příbuzní rozhodli jinak a jejich změnu rozhodnutí potvrdil také právník rodiny.

„Bůh miluje ty, kdo konají dobro. S otcem, matkou a Mahjárem (synem Mítry) jsme se dohodli, že panu Mohammadovi Alímu Nadžafímu odpustíme. Jsme šťastní, že jsme se dohodli, aniž bylo nutné prolít krev tohoto váženého člověka,“ napsal Masúd Ostád. Rodina prý doufá, že se Nadžafí bude snažit „své hříchy smýt“.

Radil prezidentovi

Nadžafí je stále za mřížemi. Kromě doživotí za vraždu dostal také dva roky vězení za nelegální držení zbraně. Zatím není jasné, zda bude rozsudek o trestu smrti změněn na trest vězení.

Případ vyvolal v Íránu velkou pozornost například tím, že Ostádová byla Nadžafíovou druhou manželkou, přičemž s tou první se nerozvedl. Islám sice povoluje polygamii, ale v Íránu není tato praxe populární. Nadžafí je univerzitní profesor a je označován za výborného matematika.

V minulosti působil jako ekonomický poradce prezidenta Hasana Rúháního. Teheránskou radnici vedl od srpna 2017 do dubna 2018. Postu starosty se vzdal kvůli neshodám s konzervativci, kteří ho kritizovali za účast na dívčím tanečním představení.

Reklama

Výběr článků

Načítám