Hlavní obsah

Trump se rozhodl vyslat na Blízký východ 1500 vojáků

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump v pátek oznámil vyslání 1500 amerických vojáků na Blízký východ a uvedl, že jejich úkol bude zejména obranný. Částečně vyhověl Pentagonu, který žádal vyslání posil.

Foto: Reuters

Dvojmístný F/A-18F Super Hornet přistál na letadlové lodi USS Abraham Lincoln.

Článek

Trump uvedl, že půjde o „asi 1500 lidí“, kteří tam budou vyslání před tím, než budou rozmístění v Japonsku. „Chceme mít ochranu na Blízkém východě.“ Dodal, že nechal vyslat „do oblasti relativně malý počet velmi schopných lidí“.

Stanice CBS oznámila s odvoláním na vojenské představitele, že do oblasti bude vyslána další baterie raket protivzdušné obrany patriot a další obranné systémy. Do oblasti Perského zálivu už byly vyslány rakety patriot, bombardéry B-52 i letadlová loď USS Abraham Lincoln.

Foto: Reuters

Bombardér B-52H Stratofortress

Kongresmani potvrdili CBS, že byli informováni o plánu vlády vyslat vojáky na Blízký východ.

Trump rozhodl o vyslání vojáků v době, kdy stoupá napětí mezi USA a Íránem, poté co armáda požádala Bílý dům o posily.[celá zpráva] Ministr obrany Patrick Shanahan však ve čtvrtek popřel zprávu agentury AP, že by Pentagon chtěl vyslat do oblasti 5000 až 10 000 vojáků: „Není to deset tisíc, není to ani 5000. To není přesné.“ Shanahan řekl, mu jde o „správnou ochranu vojáků v oblasti“.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Rychlé čluny íránských revolučních gard v Hormuzském průlivu

I když je počet nižší, vyslání ukazuje změnu v Trumpově přístupu. Dosud se americký prezident pokoušel hlavně americké vojáky stahovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám