Hlavní obsah

Z tankeru poškozeného při sabotáži v Emirátech uniká ropný derivát

Ze saúdskoarabského tankeru Amjad, který byl poškozen se třemi dalšími při sabotážních útocích u přístavu Fudžajry ve Spojených arabských emirátech, uniká ropný derivát. Skvrnu v Ománském zálivu detekovala dva dny po útoku jedna z malých družic finské společnosti Iceye, která snímek zveřejnila ve čtvrtek.

Foto: Satish Kumar Subramani, Reuters

Výbuch poškodil záď norského tankeru.

Článek

Dlouhá skvrna se táhla za tankerem už 14. května. Zatím ale není jasné, jak velké množství ropného derivátu z tankeru uniklo. Že jde o únik, potvrdila na základě analýzy záběru norská firma Kongsberg Satellite Services.

„Olej na povrchu moře je vidět na radarových záběrech, protože mění způsob, jak se odráží od hladiny rádiové vlny,“ uvedl ředitel Iceye Rafal Modrzewski. „Olej vytváří vrstvu na povrchu vody, která mění její viskozitu, srovnává ji a dělá povrch hladší. Kvůli tomu vypadá olej na obrázku jako tmavá skvrna,“ dodal pro BBC.

Protože bylo oznámeno, že Amjad byl prázdný, zřejmě z něj uniká palivo. Tanker zatím zůstává mimo přístav.

Kromě Amjadu byly 12. května poškozeny i další saúdskoarabský tanker Al-Marzqah, nákladní loď Emirátů A Michel a norský tanker Andrea Victory. [celá zpráva]

Střepina ukazuje na Írán

Zatím není jasné, kdo přesně útočil, spekuluje se ale nějakém zapojení Íránu. Střepina nalezená u poškozeného norského tankeru se shodovala se střepinou z podobného bezpilotního zařízení, které použili dříve Íránem podporovaní jemenští povstalci u jemenských břehů, uvedla norská pojišťovna DNK, která se podílí na vyšetřování sabotáže. K útoku bylo zřejmě použito plavidlo, z něhož byly vypuštěny podvodní drony. Nesly třiceti až padesátikilogramové nálože, jež se odpálily při nárazu. [celá zpráva]

Saúdové útok připisují Íránu a na jeho zapojení mají podezření i Spojené státy, Teherán je však popírá.

Íránem podporovaní Húsíové vedou v Jemenu občanskou válku, přičemž vládní síly podporuje arabská koalice vedená Rijádem.

Reklama

Výběr článků

Načítám