Hlavní obsah

Pentagon chce vyslat na Blízký východ 10 000 vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo obrany předloží ve čtvrtek Bílému domu plán na vyslání 10 000 vojáků na Blízký východ. Uvedly to televize CNN a časopis Time s dovoláním na americké představitele. Podle agentury AP není jisté, zda prezident Donald Trump návrh Pentagonu schválí, ani to, zda rozhodnutí padne už dnes.

Foto: Reuters

Letadlo F/A-18E Super Hornet startuje z lodi USS Abraham Lincoln.

Článek

Mluvčí letectva USAF Patrick Ryder odmítl časopisu Time potvrdit existenci plánu: „V duchu dlouhodobé politiky nemluvíme ani nespekulujeme o možných budoucích operacích nebo plánech.

Nejmenovaní američtí představitelé řekli CNN, že ani není jasné, zda Bílý dům schválí vyslání všech vojáků, nebo jen části.

Nemá jít o odpověď na íránské hrozby, cílem je posílit celkovou bezpečnost v oblasti. Mělo by jít o obranné síly. Jednat se bude i o vyslání další baterie raket protivzdušné obrany Patriot, dalších lodí a prostředků monitorujících dění v Íránu.

Washington o ohrožení ze strany Teheránu mluví stále častěji, podrobnosti této hrozby jsou ale nejasné, uvádí AP. Jakékoli posílení vojenské přítomnosti USA na Blízkém východě by signalizovalo obrat v názorech prezidenta, který opakovaně poukazoval na potřebu omezit počet amerických vojáků v regionu a naopak vždy upřednostňoval stahování amerických jednotek před jejich vysíláním. Kvůli jeho plánu stáhnout vojáky ze Sýrie dokonce podal demisi ministr obrany.

Návrh Pentagonu může narazit i v Kongresu. Představitelé ministerstva obrany v úterý při slyšení v několika kongresových výborech zákonodárce ujišťovali, že USA nemají v úmyslu Írán provokovat ani napadnout. V tomto duchu hovořili i ministr zahraničí Mike Pompeo a úřadující ministr obrany Patrick Shanahan.

Počátkem května Spojené státy urychlily rozmístění bojové skupiny s letadlovou lodí USS Abraham Lincoln na Blízkém východě a vyslaly do oblasti bombardéry B-52.

Pentagon se rovněž rozhodl rozmístit v nejmenované blízkovýchodní zemi systémy Patriot.

Reklama

Výběr článků

Načítám