Hlavní obsah

Už nikdy znovu nevyhrožujte USA! Trump pohrozil Íránu zničením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Teherán
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump pohrozil v neděli na Twitteru Teheránu, že pokud se pustí do války, bude to konec Íránu. Je to zatím nejdůraznější hrozba Íránu a představuje to další vyostření krize.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Manévry amerického námořnictva v Arabském mořiVideo: Reuters

 
Článek

„Jestliže chce Írán bojovat, bude to konec Íránu,“ uvedl Trump v tweetu a dodal: „Už nikdy znovu nevyhrožujte USA.“

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf v reakci na Trumpova slova v pondělí připomněl, že Írán se nikomu ovládnout nepodařilo. „Pan Trump doufá, že uspěje tam, kde nepochodili Alexandr (Veliký), Čingischán ani ostatní," napsal Zaríf na Twitteru s odkazem na dva dobyvatele, již se Persie zmocnili alespoň na čas. „Íránci se udrželi po tisíciletí, zatímco ti, kdo na ně útočili, jsou pryč. Ekonomický terorismus a genocidní posměch konec Íránu nepřivodí," napsal šéf íránské diplomacie.

Trumpovo vyjádření ještě zvýšilo napětí okolo Íránu. Přišlo po několika uklidňujících zprávách z konce týdne, jež snižovaly pravděpodobnost, že propukne válka.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Donald Trump

Ve čtvrtek odpověděl americký prezident na dotaz novinářů, zda půjdou Spojené státy do války: „Doufám, že ne.“ Řekl to v době, kdy se objevily zprávy o vyslání až 120 tisíc amerických vojáků do oblasti Perského zálivu, kam už USA vyslaly letadlovou loď USS Abraham Lincoln s doprovodem a bombardéry B-52. [celá zpráva]

Foto: Mass Communication Specialist 3r, ČTK/AP

Americké lodě doprovázející letadlovou USS Abraham Lincoln proplouvají Suezským průplavem

Trump dodal, že pro válku s Íránem by bylo potřeba mnohem více vojáků.

Írán válku nechce

V sobotu íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf řekl státní agentuře IRNA: „Válka nebude, protože válku nechceme a nikdo nepodléhá iluzi, že by se mohl konfrontovat s Íránem.“ Uklidňující slova pronesl v neděli i velitel Islámských revolučních gard generál Hosejn Salami, který řekl, že Írán nevyhledává konflikt, ovšem s dovětkem, že se Američané „obávají války a nemají k ní dostatečné odhodlání“.

Foto: Kim Kyung Hoon, Reuters

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf

Podle listu The Guardian je zastáncem vojenské operace proti Íránu bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton, který před čtyřmi lety napsal pro list The New York Times komentář, že nejlepším způsob, jak zastavit vývoj íránské jaderné bomby, je bombardovat Írán.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Bezpečnsotní poradce Bílého domu John Bolton

Situace okolo Íránu se vyhrocuje od loňska, kdy USA jednostranně vypověděly smlouvu s Íránem o jeho jaderném programu a Washington postupně zostřoval sankce vůči Íránu, který se kvůli nim potýká s velkými hospodářskými potížemi, inflace tam v dubnu dosáhla padesáti procent. [celá zpráva]

Předminulý týden se rozhodly Spojené státy zesílit vojenskou přítomnost v Perském zálivu a vyslat tam výše zmíněnou letadlovou loď.

Foto: Satish Kumar Subramani, Reuters

Výbuch poškodil záď norského tankeru

Útoky na tankery

Minulou sobotu se situace vyhrotila, když se terčem sabotážních útoků staly čtyři tankery u pobřeží Spojených arabských emirátů. [celá zpráva]

Vyšetřování pojišťovny naznačilo, že byly podniknuty zřejmě s pomocí íránských revolučních gard, které asi poskytly vybavení pro útok na dálku naváděnými podvodními drony. [celá zpráva]

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Nejvyšší íránský vůdce ajatolláh Alí Chamenení

Reklama

Výběr článků

Načítám