Hlavní obsah

Šíité se v Jemenu stáhli z přístavů, arabská koalice na ně dál útočí

Hudajdá/Rijád

Vzbouření šíitští Húsíové se v Jemenu stáhli ze tří přístavů, jak slíbili. Uvedl to ve středu výbor OSN monitorující dění. Podle něj šíité předali správu přístavů Hudajdá, Salif a Rás Issa místní pobřežní stráži. Arabská koalice však pokračuje v bojích proti Húsíům mimo tuto oblast a dobyla město Kutta.

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

Lodě v přístavu Hudajdá

Článek

Stažením z přístavů šíité plní tak dohodu, která má zajistit, aby do země mohla proudit humanitární pomoc. Podle OSN je potřeba ještě zaházet zákopy, strhnout bariéry a odstranit miny.

Podle reportéra BBC však šíité ponechali v přístavech část svých mužů.

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

Lodě v přístavu Hudajdá

Z Hudajdá se stáhly kromě šíitské milice i provládní jednotky, protože právě tento přístav je klíčový pro dodávky humanitární pomoci pro tři a půl milionu lidí na území pod kontrolou obou stran.

Vládní síly dobyly další město

Jemenské vládní síly podporované arabskou koalicí ve středu oznámily, že dobyly město Kutta ovládané povstalci. Na úvod zapálily vozidla šíitských vzbouřenců podporovaných Íránem a zabily přitom 97 šíitských povstalců, 120 jich padlo do zajetí. Zbylí byli donuceni utéci.

S odvoláním na sdělení armády o tom ve středu informovala saúdskoarabská televize Al-Arabíja. Koalice v čele s Rijádem stojí v jemenském konfliktu na straně mezinárodně uznávané vlády.

Foto: Novinky

Provincie Al-Hudajda v Jemenu

V Jemenu bojují Húsíové proti mezinárodně uznávanému prezidentovi Abdaru Rabbúovi Mansúrovi Hádímu, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií.

Konflikt si už vyžádal početné oběti. Poslední oficiální údaje staré dva roky hovoří o 10 000 obětech. Některé zdroje ale odhadují, že v konfliktu přišlo o život na 50 000 Jemenců. Dalších 14 milionů lidí v zemi podle OSN trpí hlady.

Reklama

Výběr článků

Načítám