Hlavní obsah

S výsledky v Istanbulu zrušte i zvolení Erdogana, chytá komisi za slovo turecká opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Turecká opoziční republikánská strana CHP požádala nejvyšší volební komisi, aby současně s anulováním výsledků letošních voleb v Istanbulu zrušila také výsledky loňských prezidentských a parlamentních voleb. O mandát by tak přišel prezident Recep Tayyip Erdogan. CHP poukazuje na to, že k údajnému prohřešku, který komisi vedl ke zrušení voleb v Istanbulu, došlo i při loňském hlasování.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Ekrem Imamoglu, který vyhrál volby starosty v Istanbulu

Článek

V Istanbulu vyhrál březnové volby starosty města a opoziční kandidát Ekrem İmamoğlu, který těsně porazil kandidáta vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Těsný náskok si udržel i po přepočítání hlasů a ujal se úřadu.

Volební komise ale v pondělí výsledek hlasování zrušila s tím, že ve volebních místnostech nebyli jen zaměstnanci státní správy. [celá zpráva]

Tak tomu však bylo nejen při hlasování o starostovi a při hlasování, kde se rozhodovalo o radních v jednotlivých obvodech, ale i při loňských prezidentských volbách.

Foto: ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

„Jestliže si je YSK jistá verdiktem týkajícím se voleb v Istanbulu, pak by také měla revokovat mandát prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, protože v obou volbách se uplatnily stejné zákony a nařízení a byli tam stejní volební úředníci,” uvedli v žádosti republikáni.

Ve volbách AKP neuspěla, ztratila velká města, mimo jiné i Ankaru. Istanbul však pro ni má symbolický význam, tam byl dlouhá léta starostou právě Erdogan. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám