Hlavní obsah

Raketa zasáhla dům u Tel Avivu, sedm zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Raketa vypálená podle izraelských úřadů z palestinského Pásma Gazy zasáhla v pondělí brzo ráno obytný dům v obci Mišmeret poblíž Tel Avivu. Zraněno bylo sedm lidí, včetně dvou dětí, informoval deník The Times of Israel.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izraelští vojáci a policisté v zasaženém domě u Tel Avivu

Článek

Vesnice Mišmeret, v níž se časně ráno rozezněly sirény varující před raketovým útokem, leží na Šaronské planině severně od Tel Avivu a asi sto kilometrů od severní hranice Pásma Gazy. To ovládá radikální hnutí Hamás, které vede ozbrojený konflikt s Izraelem.

Předminulý týden, 14. března, zažili šok obyvatelé Tel Avivu, když se ve městě poprvé od roku 2014 rozezněly varovné sirény. Izraelská armáda poté, uvedla, že na město mířily dvě rakety, z nichž jedna skončila v moři a druhá sestřelila protivzdušná obrana. Izraelská armáda v reakci bombardovala pozice Hamásu v Pásmu Gazy, ač Hamás i další palestinská radikální skupina odpovědnost za útok odmítly. Posléze se objevily zprávy, že rakety byly z Pásma Gazy zřejmě vypáleny omylem.

Na tento týden připadá výročí zahájení protestů, jimiž Palestinci na hranicích Pásma Gazy s Izraelem, zejména vždy v pátek, demonstrují za návrat na historická území svých předků a za zrušení blokády Pásma Gazy. Tu zavedly v roce 2007 Izrael a Egypt poté, co pásmo ovládlo hnutí Hamás. Manifestace začaly loni 30. března v souvislosti se 70. výročím vzniku státu Izrael, který byl vyhlášen v květnu 1948. Při protestech, při nichž Palestinci házejí kameny a zapalují pneumatiky a izraelská armáda střílí ostrými náboji, zemřelo na 200 Palestinců a dva izraelští vojáci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám