Hlavní obsah

Izrael bombardoval Gazu v odvetě za rakety mířící na Tel Aviv

Izrael v pátek nad ránem bombardoval sídla radikálního hnutí Hamás v Pásmu Gazy v reakci na vystřelení dvou raket směrem na Tel Aviv. Odveta za první útok na izraelské přímořské město po pěti letech zasáhla podle Palestinců několik budov, zatím však nejsou žádné zprávy o zraněných, uvedla agentura Reuters. Hamás odpovědnost za útok na Izrael odmítl. Panují obavy, že by akce obou stran mohly vést k novému kolu násilností v neklidném regionu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

GazaVideo: Reuters

 
Článek

Podle izraelské armády předcházelo útoku na Gazu vypálení dvou raket, z nichž jedna skončila v moři a druhá byla sestřelena. V Tel Avivu se podle deníku The Jerusalem Post kvůli blížícím se střelám poprvé od roku 2014 rozezněly varovné sirény, město však zasaženo nebylo.

Premiér Benjamin Netanjahu svolal krizové zasedání bezpečnostních činitelů a krátce nato vzlétly izraelské vojenské letouny a zasáhly "teroristické cíle" ve střední a jižní Gaze. Podle místních médií se cílem stalo několik předem evakuovaných budov a námořní základny Hamásu.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Dým a plamenny po útoku Izraele v Pásmu Gazy

Organizace ovládající Gazu v prohlášení uvedla, že útok na Tel Aviv nebyl jejím dílem. Mluvčí izraelské armády sice připustil, že autoři útoku nejsou známi, Hamás je však podle něho odpovědný za to, co se v Pásmu děje.

The Jerusalem Post napsal, že za vypálením raket je zřejmě hnutí Islámský džihád, to však odpovědnost rovněž odmítlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám