Hlavní obsah

Islámský stát nebyl poražen, varuje Merkelová na rozdíl od Trumpa

Berlín

Islámský stát (IS) nebyl poražen, ačkoliv ztratil téměř veškeré území, které před několika lety v Sýrii a v Iráku ovládal. Proměnil se v asymetrickou vojenskou sílu, varovala v pátek kancléřka Angela Merkelová, když v Berlíně slavnostně otevírala novou centrálu Spolkové zpravodajské služby (BND). Řekla také, že jednou z priorit BND je monitorování dění v Sýrii, včetně kybernetických hrozeb a falešných zpráv.

Foto: Issei Kato, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová.

Článek

„Takzvaný Islámský stát byl naštěstí vytlačen z území, která dříve ovládl, ale to bohužel neznamená, že by se Islámský stát vytratil. Transformoval se v asymetrickou vojenskou sílu. A samozřejmě představuje hrozbu,“ řekla kancléřka. „K míru v Sýrii máme ještě daleko,“ dodala. Zmínila přitom, že přes 550 000 Syřanů uteklo do Německa, když země otevřela své brány uprchlíkům.

Kancléřka uvedla, že monitorování dění v Sýrii je jednou z hlavních priorit BND, která má na starosti i kybernetické hrozby a boj s falešnými zprávami, jejichž účelem je ovlivnit svobodné volby.

Libanonský list The Daily Star zdůraznil, že slova Merkelové jsou v protikladu s názorem amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten ve středu prohlásil, že už v příštím týdnu očekává oznámení koalice bojující proti IS, že ovládla veškeré území, které dříve Islámský stát držel. Nyní kontroluje ještě území o rozloze asi 50 kilometrů čtverečních.

Trumpova prohlášení o porážkách IS

Trump loni v prosinci prohlásil, že IS byl v Sýrii poražen, a proto Spojené státy odtamtud stáhnou své vojáky. Trump tehdy mnohé šokoval a jeho oznámení vedlo i k rezignaci ministra obrany Jamese Mattise, podle něhož by měly USA v Sýrii zůstat. [celá zpráva]

Ve čtvrtek deník The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenované americké činitele napsal, že Washington chystá stažení všech amerických vojáků ze Sýrie do konce dubna.

Podobně jako Merkelová se tento týden vyjádřil před výborem amerického Senátu pro ozbrojené síly také americký generál Joseph Votel, který velí americkým silám na Blízkém východě, v Perském zálivu a v severní Africe. I podle něj zůstává IS hrozbou, protože si navzdory územním ztrátám stále udržuje své velitele i bojovníky. [celá zpráva]

Radikálové z IS začali zabírat rozsáhlé oblasti na severu Iráku a Sýrie v roce 2014 a na dobytých územích násilím prosazovali svůj přísný výklad islámského práva šaría. Na vrcholu svého rozmachu ovládali skoro polovinu Sýrie a zhruba třetinu Iráku. V Iráku byl IS poražen v roce 2017, v Sýrii jsou zbytky jeho členů ještě na východě země.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Ředitel tajné služby BND Bruno Kahl při otevření jejího nového sídla

Největší centrála tajné služby na světě

Nová centrála Spolkové zpravodajské služby (BND) má kapacitu 4000 pracovníků. Už loni se jich tam přestěhovalo asi 3200. Budova se stavěla více než deset let a podle německého tisku stála přes miliardu eur (více než 26 miliard Kč).

Nová centrála spolkové rozvědky zabírá deset hektarů a disponuje asi 260 000 čtverečními metry kancelářské plochy, a je tak největším sídlem tajných služeb na světě. Centrála CIA v Langley je o něco menší, má asi 230 000 metrů čtverečních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám