Hlavní obsah

Z Česka se k bojům v zahraničí přidalo 11 lidí

Právo, rav, dan

V letech 2015 až 2017 odjelo z Česka bojovat na Blízký východ v teroristických organizacích hned jedenáct lidí. Devět z nich byli cizinci, kteří měli v ČR legálně dlouhodobý pobyt. Další dva byli čeští občané.

Foto: Reuters

Bojovníci z Česka mířili do Sýrie či Íránu. Ilustrační foto.

Článek

Právu to v pondělí sdělil mluvčí BIS Ladislav Šticha. Podle dostupných informací v případě Čechů šlo o Omara Shehadeha, který je pákistánského původu, ale narodil se v ČR, a jeho manželku Kristýnu Hudkovou.

Ti vycestovali v říjnu 2016 do Sýrie, kde se účastnili bojů v sesterské teroristické organizaci al-Kajdá nazvané Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie, pozn. red.), což je nástupnická organizace teroristické An-Nusrá.

Za to je česká policie obvinila z terorismu, kromě nich také někdejšího pražského imáma a Omarova bratra Sámera, který měl oběma k přesunu do zahraničí pomáhat, navíc i shánět peníze pro teroristické organizace.

Slehla se po nich zem

Zatímco po Omarovi s Kristýnou se slehla zem a jsou nadále stíháni jako uprchlí, Sámera našli v Jordánsku a počátkem listopadu ho převezli do Česka. Nyní sedí ve vazbě na pražské Pankráci. [celá zpráva]

Část z nich se připojila ještě ke zbytkům Islámského státu, někdo zamířil do Íránu
mluvčí BIS Ladislav Šticha

O národnosti zmíněných devíti cizinců neměl včera mluvčí BIS informace. Jejich identitu prý ale služba zná a sdílí ji se zahraničními kolegy.

Šticha k nim pouze uvedl, že pobývali v různých krajích s výjimkou Prahy. „Paleta toho, kam zamířili do zahraničí, je poměrně široká. Část z nich se připojila ještě ke zbytkům Islámského státu, někdo zamířil do Íránu,“ přiblížil Šticha s tím, že cizinci odjeli z ČR průběžně v posledních třech letech.

Nikdo se nevrátil

Nikdo z těchto devíti se zatím do Česka nevrátil, pouze jeden o tom údajně uvažoval, ale české bezpečnostní složky ve spolupráci se zahraničními kolegy prý přijaly taková opatření, aby se tak už nikdy nestalo.

Vojenští zpravodajci však upozorňují na to, že bývalí bojovníci IS mohou v Evropě v nejbližší budoucnosti dělat problémy.

„V této souvislosti nabývají na významu také zradikalizované ženy a děti navrátivších se zahraničních bojovníků jakožto nové potenciální typy pachatelů teroristických útoků v západních zemích,“ varují.

Reklama

Výběr článků

Načítám