Hlavní obsah

Mezinárodní koalice se hájí, neútočila na syrskou armádu, terčem byl vrah rukojmí

– Damašek • Aktualizováno

Mezinárodní koalice pod vedením Spojených států v pondělí popřela zprávu syrské státní agentury SANA, že v neděli raketami zaútočila na pozice syrské armády na východě země. Jejím cílem byli džihádisti z teroristické organizace Islámský stát (IS). Koalice to sdělila na dotaz agentuře AFP. Její zástupce uvedl, že terčem byl radikál, který se podílel na vraždě amerického rukojmího.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Americký bojový letoun F-16 operující v Sýrii a Iráku doplňuje za letu palivo.

Článek

Mluvčí amerických sil Sean Ryan agentuře AFP řekl, že koaliční síly provedly přesný úder proti džihádistům, včetně vysokého člena IS, který se podílel na únosech a jehož se podařilo zabít.

Bratt McGurk, který působí při koalici jako zmocněnec Washingtonu, na Twitteru upřesnil že se jednalo o abú Umarajana, který je odpovědný za vraždu několik rukojmích včetně amerického humanitárního pracovníka Petera Kassiga. Toho Islámský stát zavraždil v listopadu 2014. [celá zpráva]

Ryan řekl, že při útoku přišli o život také další radikálové.

Útok na kolonu

Podle syrské agentury rakety dopadly kolem osmé večer jižně od města Suchna, které se nachází v provincii Homs zhruba 30 kilometrů od hranic s provincií Dajr az-Zaur. Způsobily pouze materiální škody.

Právě v této provincii v druhé půlce listopadu mezinárodní koalice opakovaně zasahovala proti radikálům z teroristické organizace Islámský stát (IS). Nálety si vyžádaly desítky lidských životů.

Také exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že koaliční síly vystřelily víc než 14 raket na armádní konvoj na východě provincie Homs.

Průniky před demilitarizovanou zónu

SANA také v neděli uvedla, že se syrské armádě podařilo odvrátit pokus teroristů proniknout na stanoviště armády chránící město. Hlavně se mělo jednat o oblast provincie Hamá u města Maharda. Radikálové se pokoušejí opakovaně pronikat do oblastí kontrolovaných vládou přes demilitarizovanou zónu oddělující vzbouřenci ovládanou provincii Idlib od zbytku Sýrie.

Mezinárodní koalice na pozice syrské armády útočí jen velice zřídka. V roce 2016 koalice při bombardování poblíž letiště u města Dajr az-Zaur zabila přes šest desítek syrských vojáků. USA poté uvedly, že útok nebyl úmyslný a že se koaliční jednotky domnívaly, že útočí proti teroristům z IS. Damašek ale tvrdí, že útoky skupin podporovaných Západem jsou četnější, týkají se zejména okolí základny Tanf. Syrská televize také ukázala zbraně zabavené vzbouřeneckým skupinám na jihu země, mezi nimiž byly americké protitankové rakety TOW.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám