Hlavní obsah

Izrael nemá většího přítele na východní polokouli než ČR, řekl Netanjahu při otevření Českého domu

– Jeruzalém

Prezident Miloš Zeman a izraelský premiér Benjamin Netanjahu otevřeli v úterý v Jeruzalémě Český dům. Zeman při zahajovacím projevu vyjádřil pevnou víru, že jeho příští návštěva Izraele bude při otevření české ambasády v Jeruzalémě. Netanjahu poznamenal, že Izrael nemá na východní polokouli většího přítele než Českou republiku. Oznámil, že příští rok přijede do Prahy.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český prezident Miloš Zeman (vpravo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu otevřeli v Jeruzalémě Český dům.

Článek

I když nemá Český dům diplomatický status, Pražský hrad jeho otevření považuje za jeden z kroků směřujících k přestěhování české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Český dům, společná kancelář státních agentur CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism a Českých center, se nachází v budově Cinematéky nedaleko jeruzalémského Starého města. Provozovat ho budou Česká centra.

Český dům bude sloužit pro setkávání s investory nebo pro podnikatelské semináře. Česká centra budou mít v domě jednu pracovní sílu na plný a jednu na poloviční úvazek. CzechTrade a CzechInvest budou mít dohromady jednoho zaměstnance na půl úvazku a CzechTourism pracovníka najatého agenturou, který bude na místě působit dva až tři dny týdně.

Otevření výstavy doprovodily výstavy. Dvě se týkají prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Na informačních panelech a obrazovkách představují Masarykův život i jeho vztah k Židům a Izraeli. Třetí výstava se pak zabývá československými Židy.

Reklama

Výběr článků

Načítám