Hlavní obsah

Íránci zbrojí. Začali vyrábět 40 let starou americkou stíhačku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Írán oznámil, že zahájil výrobu vlastních stíhaček nazvaných Kousar. Vláda tvrdí, že jde o stíhací letoun vlastní konstrukce. Podle řady odborníků jde ale o americký F-5F Tiger II, jichž Írán spolu s F-5E nakoupil v 70. letech minulého století ještě za vlády šáhinšáha Rézy Páhlavího přes 160.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Írán spustil výrobu vlastních stíhačekVideo: Reuters

 
Článek

„Brzy budeme mít potřebný počet těchto stíhaček, které budou k dispozici našemu letectvu,” prohlásil přesto íránský ministr obrany Amír Hátámí na slavnostním ceremoniálu, který přenášela televize. Stíhačky Kousar podle íránských zdrojů mohou nést různé zbraně a dají se použít při krátkých misích.

Vyloučit, že šlo o nově vyrobený stroj, nejde, protože Irán dlouhodobě rozvíjel koncept F-5. Na konci devadesátých let představil kopii F-5 Azarachš, o níž se ale mnozí experti domnívali, že šlo jen o repasované Tigery II, a pak přišel s jejich verzí Saeqeh, což byla upravená F-5E se zdvojenou směrovkou, kterou Teherán okamžitě s typickým přeháněním označil za odpověď na F-18 Hornet.

Pod jménem Kousar 88 byl původně představován cvičný letoun připomínající tchajwanský AT-3. Proč se za něj nyní začal vydávat F-5F, jasné není.

Foto: Profimedia.cz

Íránská stíhačka Kousar

Oznámení Teheránu o výrobě přišlo den poté, co Washington v pátek potvrdil, že o půlnoci na pondělí vstoupí v platnost druhá série amerických sankcí proti Íránu, která se kromě energetického sektoru bude týkat také lodní dopravy a bankovnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám