Hlavní obsah

Británie a USA zastavily pomoc pro vzbouřený syrský Idlib, teroristé z ní vybírali daň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie zastavila dodávky humanitární pomoci do syrské provincie Idlib, kterou ovládají vzbouřenci, uvedl ve středu list The Daily Telegraph. Důvodem je, že projíždějící kamióny musely zaplatit daň extremistickým skupinám, které tuto oblast ovládají. Další podrobnosti uvedl web IRINNews, podle něhož místní ”vláda spásy” výběr daní přiznala.

Kamióny z Turecka míří k přechodu Báb al-Hava

Článek

Zastavení pomoci ztížilo situaci lidem, kteří žijí v oblasti držené různými skupinami, které bojují proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Klíčovou roli mezi nimi hraje skupina Haját Tahrír aš-Šám, jejíž jádro tvoří bývalá Fronta an-Nusra napojená na Al-Káidu.

Kvůli tomu 26. září americká Agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID) požádala své partnery, kteří pracují na severu Sýrie, aby okamžitě přestali využívat přechod Báb al-Hava mezi Idlibem a Tureckem pro kamióny s americkou pomocí. Stejný krok udělala i britská vládní organizace pro mezinárodní rozvoj (DFID).

Obě organizace zjistily, že extremisté vybírali poplatky za to, že nechali auta s pomocí projet. Peníze šli do kapes skupiny Haját Tahrír aš-Šám. USAID oznámila, že rozhodnutí je krokem k „potrestání radikální teroristické skupiny, která měla finanční zisky z průjezdu syrských nákladních aut přes přechod Báb al-Hava“. Skupina je na sankčním seznamu OSN.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Příslušníci milice Haját Tahrír aš-Šám vybudovali v Idlíbu kontrolní stanoviště

Podle listu Daily Telegraph vybírali daň členové této skupiny od 5000 až 7000 kamiónů, které přejely přes přechod, což znamená, že skupina získala v přepočtu osmdesát miliónů korun měsíčně. David Swanson z Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) však uvedl nižší čísla. Za prvních osm měsíců letošního roku přes přechod podle něj projelo jen 2284 kamiónů. Podle turecké tiskové agentury AA ale přes přechod projelo měsíčně 1500 nákladních aut s pomocí a další 4000 s jiným zbožím a materiálem.

Podle agentury Reuters zůstává v provozu přechod Báb as-Salám mezi Tureckem a syrskou provincií Aleppo, která s Idlibem sousedí, ale drží ji vládní vojska.

Samozvaná vláda spásy, která řídí civilní záležitosti v provincii Idlib, přiznala, že „zavedla poplatky na nákladní auta dodávající humanitární pomoc“. Tvrdí, že důvodem bylo získat peníze na opravu silnic. Slíbila, že výběr poplatků za průjezd humanitárních kamionů přes hranici v říjnu skončí. Británie zvažuje, zda provoz v Báb al-Hava obnoví, USAID na tuto informaci nereagovala.

Foto: Novinky

Provincie Idlíb v Sýrii

USA a Británie jsou největší poskytovatelé pomoci pro Idlib, kde podle odhadů potřebuje humanitární pomoc 2,1 miliónu lidí z 2,9 miliónu, které tam žijí. Británie už v srpnu ukončila nehumanitární pomoc právě kvůli posilování moci skupiny Haját Tahrír aš-Šám, která stojí i za provinční vládou spásy.

Idlib je poslední provincie, kterou syrská armáda neovládá. Chystá ofenzivu proti radikálům a povstalcům, kteří tam působí, ale zatím se čeká, zda radikálové přistoupí na rusko-tureckou dohodu. Ta předpokládá zřízení demilitarizované zóny, z níž mají radikálové odejít a odvézt zbraně. Dohoda byla uzavřena 17. září, ale ze zóny, jež má být široká až 20 kilometrů, se zatím nikdo neevakuoval.

Radikálové podle posledních zpráv nesouhlasí s tou částí dohody, která předpokládá, že v pásmu budou vedle tureckých vojáků hlídkovat také ruští vojenští policisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám