Hlavní obsah

Írán vypálil šest balistických raket do Sýrie na údajné strůjce útoku v Ahvázu

Teherán

Íránské revoluční gardy odpálily šest balistických raket na ozbrojence ve východní Sýrii, které viní z útoku na vojenskou přehlídku v íránském městě Ahváz. Při zásahu v Sýrii bylo zraněno a zabito několik ozbrojenců, uvedla íránská agentura IRNA. Jde o druhý podobný raketový útok Íránu na cíle v Sýrii za uplynulý rok.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Írán vypálil šest střel na militanty v Sýrii za útok na vojenskou přehlídku v AvházuVideo: AP

 
Článek

Íránská státní televize odvysílala záběry z provincie Kermánšáh v západním Íránu, odkud byly rakety odpáleny. Ty letěly přes město Tikrít v centrálním Iráku a nakonec dopadly u Búkamálu v jihovýchodní Sýrii, uvedla televize. Agentura Fars zveřejnila záběry, z nichž je patrné, že na jedné z raket byly nápisy: „Smrt rodině Saúdů“, „Smrt Americe“ a „Smrt Izraeli“.

Búkamál je v rukou stoupenců vlády syrského prezidenta Bašára Asada. Město se ale i v uplynulé době stalo terčem útoků ozbrojenců z teroristické organizace Islámský stát (IS), která přišla o kontrolu téměř nad veškerým územím v Sýrii i v Iráku.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Íránské revoluční gardy odpálily šest balistických raket na ozbrojence ve východní Sýrii.

Raketový útok Íránu přináší další spekulace ohledně toho, kdo je zodpovědný za útok v Ahvázu, při kterém 22. září přišlo o život nejméně 24 lidí a dalších více než 60 jich bylo zraněno. [celá zpráva]

Otazníky kolem útoku v Ahvázu

Írán původně z útoku, při kterém ozbrojenci převlečení za vojáky začali střílet do davu sledující vojenskou přehlídku, vinil arabské separatisty. Krátce nato se arabští separatisté k činu přihlásili a poskytli pravdivé informace o jednom z útočníků. K útoku se také přihlásil Islámský stát. Ten nejprve uvedl nepřesné faktické informace, ale následně zveřejnil video mužů, které Írán označil za útočníky. Muži na videu ale věrnost IS nepřísahali. [celá zpráva]

Íránská státní média označila cíle zásahu v Sýrii za "takfírí", což je termín používaný šíity pro sunnitské extremisty - je používán jak vůči IS, tak vůči ahvázským separatistům. Podle dostupných informací ale IS s těmito separatisty nikdy nespolupracoval.

Krátce po útoku v Ahvázu íránský nejvyšší duchovní představitel ajatolláh Alí Chameneí uvedl, že jeho strůjci byli financováni Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty. Oba státy ale obvinění odmítly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám