Hlavní obsah

Izrael podnikl nálety v Sýrii, reagoval na raketový útok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izraelské letectvo podniklo ve středu večer nálety v Sýrii v reakci na odpálení dvou raket ze syrského na izraelské území, oznámila v prohlášení izraelská armáda. Přesné místo náletů nicméně izraelská armáda nesdělila, píše agentura AFP.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Boje mezi syrským vládním vojskem a povstalci zachycené z izraelských Golanských výšin

Článek

Nálety byly podle prohlášení zaměřeny na objekt, ze kterého byly střely vypáleny, armáda rovněž oblast bombardovala.

V úterý izraelská armáda oznámila, že sestřelila letoun syrské armády, který se dostal do izraelského vzdušného prostoru (nad Golanské výšiny okupované Izraelem). Šlo o první podobný incident za čtyři roky. [celá zpráva]

Izrael svou protiraketovou obranu aktivoval také v pondělí. Šlo naopak o střely, které nakonec dopadly v Sýrii. Začátkem měsíce Izrael dvakrát během jednoho týdne vypálil raketu systému Patriot na bezpilotní letouny, které se blížily k Izraeli ze Sýrie. Podobný incident se stal i v červnu.

Dvě třetiny Golanských výšin okupuje Izrael, který je obsadil během dvou válek v roce 1967 a v roce 1973. Roku 1981 je pak v rozporu s rezolucemi OSN anektoval. Východ Golan je syrský a na části území je nárazníkové pásmo kontrolované silami OSN UNDOF.

Izrael přítomnost syrské armády podporované Ruskem poblíž hranic znepokojuje. Obává se i blízkosti jemu nepřátelských íránských jednotek, které jsou rovněž spojencem syrské vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám