Hlavní obsah

Mayové došla trpělivost, o brexitu bude v Bruselu vyjednávat osobně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Ministerská předsedkyně Spojeného království Theresa Mayová osobně povede vyjednávání Spojeného království o vystoupení Británie z Evropské unie. Přebírá tak kompetence ministerstva pro brexit, které se má nově zaměřit jen na domácí agendu spojenou s vystoupením z EU.

Foto: Pool, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

„Povedu jednání s Evropskou unií. Ministr pro odchod z Evropské unie (Dominic Raab) bude mým zástupcem,” oznámila Mayová.

Další pravomoci by měl díky rozhodnutí Mayové získat její vrchní úředník pro brexit Olly Robins, který je v trnem v oku některých zastánců rychlého vystoupení Spojeného království z Evropské unie, poznamenala stanice Sky News.

Británie opustí Evropskou unii 29. března příštího roku a do konce prosince 2020 má trvat přechodné období pro hladké zvládnutí odluky.

Spojené království se rozhodlo, že ponechá po vystoupení z Evropské unie přechodně v platnosti část unijní legislativy. Chce tak zajistit právní kontinuitu po brexitu. Informovala o tom stanice Sky News.

Právní předpisy Evropské unie by měly ve Velké Británii platit ještě 21 měsíců poté, co země Unii opustí.

„Tento krok zajistí právní jistotu a kontinuitu pro firmy i jednotlivce a vyšle jasný signál, že je Spojené království spolehlivým partnerem pro vyjednávání,” citovala Sky News britského ministra pro brexit Dominica Raaba.

V platnosti během přechodného období ale podle něj nezůstane kompletní legislativa, nýbrž jen její části, dodal Raab, aniž by upřesnil konkrétní předpisy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám