Hlavní obsah

Případ Češky zabité v Egyptě řeší diplomacie. Beztrestnost útočníka by zkomplikovala odškodnění

Praha
Aktualizováno

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Smolek si v pátek předvolal do Černínského paláce egyptského chargé d’affaires Ranyho Mohie-Eldina kvůli případu Češky, která byla ubodána 14. července 2017 v Hurghadě. Předmětem jednání byl současný vývoj a další okolnosti tohoto případu. Egypťan bude zřejmě prohlášen za nesvéprávného a vyhne se trestu. V jednání je odškodné pro pozůstalé.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Egyptští policisté před hotelem, kde Češka bydlela.

Článek

„Útočník se nyní nachází v detenčním zařízení, kde setrvá do rozhodnutí soudu, který musí oficiálně potvrdit závěry lékařských zpráv o útočníkově nesvéprávnosti a duševním zdraví,“ informovalo Novinky české ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě.

To už před schůzkou avizovalo, že se hledá možnost, jakým způsobem by mohl Egypt pomoci rodině zemřelé Češky. [celá zpráva]

Egyptský chargé d’affaires v pátek na ministerstvu zahraničí uvedl, že lékařské zprávy, které byly vypracovány v rámci posudků na pachatele, naznačují, že dotyčný trpí mozkovou dysfunkcí, a měl by být proto prohlášen za nesvéprávného. Lékaři ho zároveň shledali nebezpečným pro své okolí.

Foto: Reuters

Zadržený útočník z Hurghady

Podle vyjádření egyptského zástupce je vysoce pravděpodobné, že soud tyto závěry potvrdí a nařídí pachateli ústavní léčbu. V takovém případě by s ním nebylo následně zahájeno standardní trestní soudní líčení.

V rámci schůzky nevyloučila egyptská strana možnost odškodnění, její forma se nicméně bude odvíjet právě od rozhodnutí soudu o nesvéprávnosti útočníka.

Případu se česká diplomacie bude i nadále věnovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám