Hlavní obsah

Za největší důlní neštěstí s 300 oběťmi padly v Turecku vysoké tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký soud uložil ve středu tvrdé tresty vězení pětici manažerů a vedoucích pracovníků důlní společnosti Soma Coal Mining Company kvůli neštěstí, při němž 13. května 2014 zahynulo 301 lidí. Informovaly o tom agentura Reuters a list Hürriyet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři nakládají zraněné po výbuchu v tureckém dole v roce 2014Video: Reuters

 
Článek

Nejvyšší tresty v délce 22,5 roku dostali generální manažer dolu Ramazan Dogru a zástupce ředitele Ismail Adah, ředitel Akin Çelik pak 18,5 roku a vlastník dolu Can Gürkan 15 let, uvedl turecký list.

Za porušení pravidel bezpečnosti práce, které vedlo k největšímu průmyslovému neštěstí v Turecku a největší důlní katastrofě v novém tisíciletí, bylo stíháno celkem 51 lidí, 37 z nich bylo zproštěno obvinění.

Foto: Profimedia.cz

Hroby horníků zabitých v Somě

Horníci neměli šanci, udusili se 

V dole ve městě Soma, ležícím 480 km jižně od Istanbulu, propukl 13. května 2004 po explozi požár a 301 z 787 horníků se udusilo kysličníkem uhelnatým.

Vyšetřovací zpráva později uvedla, že v dole chyběla evakuační komora a horníci neměli k dispozici funkční plynové masky. Kvůli nedostatečné údržbě pořádně nefungovaly senzory signalizující přítomnost nebezpečných plynů.

Vedení dolu navíc ignorovalo nebezpečí plynoucí z nadměrné koncentrace metanu a elektrické kabely byly ve špatném stavu. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Pozůstalí po hornících ze Somy demonstrují s transparentem se jmény obětí.

Neštěstí vyvolalo hromadné protesty a tehdejší premiér, nynější prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho vláda se tehdy stali terčem kritiky kvůli Erdoganově výroku, provázejícím vyjádření soustrasti, že neštěstí jsou součástí osudu hornického povolání. „Takové exploze se v těchto dolech stávají pořád. Není to tak, že by se jinde ve světě nestávaly,“ uvedl Erdogan, načež vyjmenoval množství podobných incidentů až do 60. let minulého století. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Horník vynesený z dolu v Somě

Vláda tvrdila, že bezpečnostní pravidla jsou dostatečná, a provozovatel dolu popřel jakoukoli nedbalost s tím, že šlo o výbuch uhelného prachu. Po velkých demonstracích se však bezpečnostní pravidla zpřísnila, jak ale píše agentura Reuters, v tureckých dolech každý rok zahynou stovky havířů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám