Hlavní obsah

Z Gazy vyletělo 45 raket na Izrael, ten odpověděl bombardováním

Jeruzalém

Konflikt mezi Izraelem a militantními Palestinci z pásma Gazy se v noci na středu opět vyostřil poté, co bylo směrem na území židovského státu vypáleno 45 raket. Izraelské letecké síly v odvetě udeřily na 25 cílů v pásmu Gazy, napsala agentura DPA s odvoláním na informace izraelské armády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelská letadla udeřila v pásmu Gazy v odvetě za raketyVideo: Reuters

 
Článek

Sedm raket odpálených radikálními Palestinci zneškodnil protiraketový systém nazývaný Železná kupole (Iron Dome), nejméně tři se zřítily ještě v pásmu Gazy. O žádných obětech tohoto ostřelování se komuniké nezmínilo.

Foto: Mišteret Jisrael (Izraelská policie)

Jedna z raket vypálených z pásma Gazy dopadla v jedné z obcí Oblastní rady Eškol v Izraeli

Izraelské letectvo mimo jiné bombardovalo jedenáct cílů ve čtyřech vojenských zařízeních hnutí Hamás, které v pásmu Gazy vládne. Agentura Reuters s odvoláním na informace místních obyvatel napsala, že při izraelských náletech byli dva příslušníci Hamásu lehce zraněni.

Pokračování napětí

Napětí okolo pásma Gazy za poslední dva měsíce nejenže nepolevuje, ale naopak eskaluje. Koncem března začaly protesty u hranice mezi Gazou a Izraelem. Palestinci tvrdí, že protesty jsou vyvrcholením hněvu lidí, kteří požadují právo vrátit se do svých domovů, ze kterých jejich rodiny uprchly nebo byly vyhnány po založení Izraele před 70 lety.

Izrael tvrdí, že demonstrace organizuje hnutí Hamás, které v pásmu Gazy vládne přes deset let. Hnutí podle názoru židovského státu popírá právo Izraele na existenci a úmyslně provokuje násilí. Spojené státy ho viní z toho, že zneužívá civilistů pro vlastní snahu o narušení hranice. Hamás vše popírá.

Protesty si od konce března vyžádaly přes 130 Palestinců a zranily tisíce dalších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám