Hlavní obsah

V šíitské mešitě v Bagdádu skladovali zbraně a munici, její výbuch zabil 18 lidí

Bagdád
Aktualizováno

Výbuch v šíitské čtvrti Sadr na okraji Bagdádu otřásl ve středu mešitou a zabil nejméně 18 věřících, informovala agentura Reuters s odvoláním na policii. Dalších 90 lidí bylo zraněno. Podle policie se v mešitě nacházela skrýš zbraní a k explozi došlo, když byly přenášeny do vozu zaparkovaného u mešity.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V šíitské mešitě v Bagdádu skladovali zbraně a munici, její výbuch zabil 18 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí ministerstva vnitra uvedl v krátkém prohlášení, že explodovala ukrytá munice a bezpečnostní složky událost vyšetřují. Výbuchy rovněž poničily několik okolních budov.

Foto: Karim Kadim, ČTK/AP

U mešity, kde došlo k výbuchu se sešli lidé.

Státní televize předtím citovala téhož mluvčího, který výbuch označil za „teroristický útok na civilisty”. Vysoce postavený policista agentuře AFP řekl, že „zbraně patřily ozbrojené skupině”.

Foto: Wissm Al-Okili, Reuters

Iráčané na místě výbuchu v Sadrově městě

Do mešity, kterou exploze poškodila, se chodí modlit stoupenci Muktady Sadra, šíitského duchovního, jehož milice po americké invazi do Iráku bojovaly proti Američanům. Skupina kolem Sadra vyhrála irácké parlamentní volby, jež se konaly 12. května, ale musí sestavit koalici, což by mohlo trvat několik měsíců.

Sadr sám nekandidoval, premiérem se tedy stát nemůže; ocitl se ale v pozici, kdy si nejspíš bude moci vybrat, kdo do premiérského křesla usedne.

Foto: Wissm Al-Okili, Reuters

Celkový pohled na místo exploze v mešitě v Bagdádu

Irácký parlament se ve středu vyslovil pro ruční přepočítání hlasů kvůli značným nesrovnalostem. Při volbách byl použit elektronický systém využívající biometrické údaje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám