Hlavní obsah

Irácké F-16 útočily na pozice IS v Sýrii

– Bagdád

Irácké letectvo zaútočilo ve čtvrtek na dvě pozice Islámského státu (IS) ve východní Sýrii. Oznámila to v prohlášení irácká armáda s tím, že byl zasažen sklad raket a místo, kde se setkávali vysoce postavení představitelé IS. Podobné útoky na syrské straně společné hranice Irák podniká od dubna. Země stále čelí atentátům ze strany IS.

Foto: Profimedia.cz

Dvojmístná F-16 iráckého letectva

Článek

„Irácká trysková letadla F-16 dnes podnikla v syrské oblasti Hadžín útoky na pozice Islámského státu, jako bylo skladiště výbušnin, kde byli teroristé,” uvádí čtvrteční armádní prohlášení, podle něhož se útok konal v koordinaci s Američany vedenou koalicí proti IS.

„Podle předběžných informací byla při operaci místa zcela zničena,“ dodala irácká armáda.

Exilová organizace SOHR monitorující dění v Sýrii zaznamenala od čtvrtka několik útoků na Hadžín, který je posledním větším útočištěm IS. SOHR tyto útoky připisuje buď mezinárodní koalici vedené USA, nebo Iráku.

Šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán tvrdí, že v Hadžínu bylo asi 65 členů IS. Od konce loňského roku místo obléhají arabsko-kurdské Syrské demokratické síly

Hadžín je lokalita na břehu řeky Eufrat v provincii Dajr az-Zaur, vzdálená asi 50 kilometrů od irácké hranice.

Útok se konal poté, co tento týden irácký premiér Hajdar Abádí řekl, že vojáci zabezpečili syrskou stranu společné hranice a eliminovali IS v oblasti horního Eufratu.

Irácké letectvo začalo pozice IS v Sýrii bombardovat v dubnu. Soustřeďuje se hlavně na oblasti u syrsko-irácké hranice.

Irák také do Sýrie vyslal několik svých agentů, kteří pomohli zadržet pět vysoce postavených členů IS.

 Atentáty IS v Iráku

Irák nadále čelí atentátům, které podnikají příslušníci IS. V čtvrtek si útok sebevražedného atentátníka vyžádal nejméně čtyři mrtvé a 15 zraněných. K útoku se přihlásil Islámský stát.

Foto: Karim Kadim, ČTK/AP

Odstraňování stop po útoku sebevražedného atentátníka ve centru Bagdádu

V Kirkúku se podařilo zničit spící buňku IS. Osm jejích členů bylo zabito, oznámil server Iraqi News. Při zásahu byli zraněni čtyři příslušníci šíitské milice

Reklama

Výběr článků

Načítám