Hlavní obsah

V saúdskoarabské Džiddě přistálo nouzově letadlo bez vysunutého podvozku

– Rijád

Drama zažili cestující v pondělí večer na palubě stroje Airbus A330-200 saúdskoarabských aerolinek, napsal v úterý server Kronen Zeitung. Stroj krátce poté, co vzlétl z Medíny na západě Saúdské Arábie, hlásil technické problémy. Pilot se proto rozhodl nouzově přistát v Džiddě na pobřeží Rudého moře.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A330 saúdskoarabských aerolinek

Článek

Let  SV3818  se 151 cestujícími na palubě byl na trase z Medíny do bangladéšského hlavního města Dháka. Krátce po startu se objevily u stroje technické problémy.

Pilot se proto rozhodl pro nouzové přistání. Ještě předtím ale kroužil nad Džiddou, aby se spotřebovalo co nejvíc paliva.

Další problém nastal během nouzového přistání. Stroji se nevysunul podvozek a pilot musel nouzově přistát natvrdo bez podvozku. Ačkoliv to byl velmi komplikovaný manévr, vyšel. Stroj se sice během přistání značně poškodil, nikdo z cestujících nebyl zraněn.

Letiště v Džiddě zažilo podobný manévr už v lednu roku 2014. Tehdy nouzově přistával Boeing 767 aerolinek Saudi Arabaian Airlines. Stroj měl poruchu a piloti byli nuceni přistát nouzově bez podvozku. Tehdy bylo na palubě 315 lidí, z nichž 29 se při manévru zranilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám