Hlavní obsah

Izrael bombardoval základny Hamásu v Gaze

Jeruzalém

Izraelská letadla zaútočila v noci na čtvrtek na severu Pásma Gazy na budovy palestinského hnutí Hamás. Už ve středu izraelská armáda střílela na stanoviště Hamásu. Jednalo se o odvetu za palbu vedenou z Pásma Gazy na izraelské vojáky, při které byly zasaženy domy v izraelském městě Sderot.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Izraelští vojáci na stanovišti na hranici s Pásmem Gazy

Článek

Izraelské letectvo zaútočilo na čtyři cíle, mimo jiné na budovy Hamásu na jeho základně a na továrnu na výrobu zbraní. „Izraelské obranné síly podnikly svou misi s cílem zajistit bezpečnost obyvatel Izraele,“ řekl listu Ha´arec mluvčí armády a dodal, že Hamás je odpovědný za jakýkoli teroristický útok vedený z Pásma Gazy, protože tam vládne.

Palestinci vypálené střely, které ve středu poškodily domy v izraelském městě Sderot, nikoho nezranily.

Tento týden se vystupňovalo napětí mezi Izraelem a Palestinci. Při příležitosti oslav 70. let od vzniku Izraele, který Palestinci označují jako nakbu, tedy katastrofu, protože jich muselo mnoho opustit své domovy, bylo v Jeruzalémě otevřeno americké velvyslanectví. To vyvolalo bouřlivé protesty Palestinců, kterých se na hranicích mezi pásmem a Izraelem sešlo na 50 000. Izraelci začali do agresivního davu střílet a zabili 62 lidí. [celá zpráva]

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Starší Palestinec upadl v pondělí poté, co byl zasažen izraelskou palbou.

Podle izraelských údajů mezi nimi bylo 24 radikálů, většinou příslušníků Hamásu, ale také několik členů Islámského džihádu. Zemřelo však i nemluvně a invalida.

V úterý, kdy se konaly pohřby většiny obětí, se konala další demonstrace, při které byli zastřeleni dva Palestinci a zraněno bylo dalších 160. Většina zraněných se nadýchala slzného plynu.

Zásah Izraele pobouřil Turecko a některé arabské a africké země. [celá zpráva]

Ankara a Pretoria následně stáhly své velvyslance z Izraele. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám