Hlavní obsah

Ve volbách v Iráku zatím překvapivě vede aliance klerika Sadra

Bagdád

V iráckých parlamentních volbách, které se konaly v sobotu, zatím po sečtení více než poloviny hlasů překvapivě vede aliance vlivného šíitského duchovního Muktady Sadra. Ten před rokem 2011 vedl milice bojující proti americkým vojákům v Iráku. Strana současného premiéra Hajdara Abádího je po sečtení výsledků v deseti z 19 provincií třetí za koalicí dalšího šíitského vůdce Hádího Ámirího.

Foto: Alaa Al-marjani, Reuters

Muktada Sadr

Článek

Volby v Iráku provázela velmi nízká účast, podle irácké volební komise přišlo 44 procent voličů. To je nejméně od pádu diktátora Saddáma Husajna v roce 2003, od té doby nebyla účast ve volbách nikdy nižší než 60 procent.

Jeden z politických lídrů a současný viceprezident Ajád Aláví, který stojí v čele koalice sdružující 20 stran, vyzval i kvůli nízké volební účasti a údajným podvodům k opakování voleb. „Vyzýváme k uspořádání nového hlasování,“ uvedla Alávího koalice. Jako důvody uvedla mimo jiné "násilí, podvody, dezinformace či kupování hlasů".

Jak napsala agentura Reuters, i přes neúspěch ve volbách se může podruhé stát premiérem dosavadní předseda vlády Hajdar Abádí. Ten v pondělí vyzval všechna politická uskupení, aby výsledky voleb respektovaly. Naznačil také, že je připraven spolupracovat se Sadrem na vytvoření vlády.

„Jsme připraveni spolupracovat na vytvoření té nejsilnější irácké vlády, která nebude zasažena korupcí," uvedl Abádí v živém televizním vystoupení. Sadr se premiérem stát nemůže, sám totiž nekandidoval. Díky vítězství ve volbách se ale ocitl v pozici, kdy si nejspíš bude moci vybrat, kdo do premiérského křesla usedne. Nová vláda, nejspíš koaliční, potřebuje mít většinu v parlamentu. Kabinet musí vzniknout do 90 dnů od oznámení oficiálních výsledků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám