Hlavní obsah

Izrael střelbou zasáhl proti protestujícím Palestincům, 55 mrtvých a 2700 zraněných

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelští vojáci při protestech v Gaze v pondělí zastřelili 55 Palestinců, napsal izraelský list Haarec s odkazem na palestinské zdravotníky. V Pásmu Gazy propukly v pondělí masové protesty namířené proti přesunu amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Při střetech bylo také zraněno kolem 2700 lidí, zhruba 780 jich bylo postřeleno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelská armáda střílí v Gaze při protestech proti přesunutí americké ambasády do Jeruzaléma Video: Reuters

 
Článek

Mezi mrtvými je šest osob mladších 18 let, z toho jedna dívka.

Izraelská armáda podnikla v Pásmu Gazy na pozice palestinského hnutí Hamás celkem pět leteckých útoků. Podle mluvčího armády Ronena Manelise letouny zasáhly výcvikové tábory extremistů. „Údery byly odpovědí na násilné činy z posledních hodin, které měl u bezpečnostního plotu na svědomí Hamás," uvedla izraelská armáda v prohlášení.

Na situaci v Pásmu Gazy ostře reagovalo Turecko. Kroky Izraele nazvalo "masakrem", za který jsou USA spoluzodpovědné. Odpovědnost za negativní důsledky rozhodnutí přemístit americké velvyslanectví do Jeruzaléma je "úplně na vedení Spojených států amerických", uvedla Ankara.

Protesty Gazanů u hranice s Izraelem ale trvají již delší dobu a spíše než s přemístěním ambasády souvisejí s pondělním 70. výročím založení židovského státu, které si Palestinci připomínají jako „katastrofu” (ar. an-nakba).

Na 40 000 Palestinců se v pondělí sešlo na několika místech okolo hranice a malé skupinky se pokusily dostat k bariéře střežené izraelskými vojáky. Při následných střetech došlo ke zraněním a také k zabití Palestinců.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinský chlapec s palestinskou vlajkou

Izrael prostřednictvím letáků Palestince dopředu varoval, že „zakročí proti komukoli, kdo se pokusí zničit bezpečnostní plot, ohrozit vojáky Izraelských obranných sil (IDF) nebo izraelské civilisty”. Obyvatelům Gazy Izrael vzkázal, aby nebyli loutkami vládnoucího hnutí Hamás, které jim slíbilo blahobyt, ale ve skutečnosti dělá všchno proto, aby život obyčejných lidí z propagandistických důvodů co nejvíce zkomplikovalo.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinští demonstranti

Izraelský ministr školství Naftali Benet v rozhovoru pro izraelský rozhlas řekl, že Izrael bude k plotu v Gaze přistupovat jako k železné oponě a každého, kdo se k němu přiblíží, bude považovat za teroristu.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Evakuace zraněného Palestince

Radikální hnutí Hamás, které v Gaze vládne, oznámilo, že na pondělní protestní akci očekává účast desítek tisíc lidí, a naznačilo, že se demonstranti pokusí prolomit hranici.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Palestinský protest proti přestěhování amerického velvyslanectví

Palestinci v Gaze manifestují od konce března za konec blokády enklávy a za možnost vrátit se na území, která byla dříve domovem jejich předků, ale teď se nacházejí v Izraeli.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Palestinský demonstrant vrhá kameny na izraelské jednotky u hranice pásma Gazy

Pravidelné páteční protesty si od začátku dubna vyžádaly asi 50 lidských životů a stovky zraněných. Izrael se stal terčem mezinárodní kritiky za používání ostrých nábojů při střelbě na palestinské demonstranty. Židovský stát ovšem trvá na tom, že má právo se bránit, a tvrdí, že nejde o nepřiměřené reakce ozbrojených sil.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Palestinka před dýmem z hořících pneumatik

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám