Hlavní obsah

Saúdové sestřelili dvě rakety nad Rijádem

– Rijád/Saná • Aktualizováno

Saúdskoarabské jednotky protivzdušné obrany sestřelily ve středu nad Rijádem dvě rakety, uvedla státní televize. Třetí raketu armáda zlikvidovala o několik hodin dříve nad jižní provincií Džizán. K útoku se přihlásili jemenští vzbouřenci. Zřejmě šlo o odvetu za pondělní nálet na prezidentský palác v Saná, kde zahynulo šest lidí.

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Škody po pondělním bombardování prezidentského paláce v Jemenu

Článek

Podle agentury Reuters byly v Rijádu slyšet krátce po sobě čtyři exploze. Zatím nejsou žádné informace o zraněných.

Jemenští povstalci z kmene Húsíů vzápětí uvedli, že cílem útoku byla zařízení důležitá pro ekonomiku a střely je zasáhly.

Jemenští Húsíové vypálili na Saúdskou Arábii v posledních měsících několik balistických raket Burkan 2H. Saúdská Arábie tvrdí, že povstalcům tyto zbraně poskytl Írán. Teherán tvrdí, že jeho deriváty raket Scud, které měl ve výzbroji i Jemen, vypadají jinak. Washington však se Saúdy souhlasí. [celá zpráva]

Foto: Jim Bourg, Reuters

Raketa 2H vypálená v listopadu na Saúdskou Arábii z Jemenu

Nálet na Jemen 

V pondělí kolem poledne letadla několikrát bombardovala jemenskou metropoli Saná, kterou kontrolují vzbouření šíitští Húsíové. Zasažen byl prezidentský palác, přičemž svědci uvedli, že slyšet byly dva výbuchy.

„Pracovali jsme vedle prezidentských kanceláří a slyšeli jsme letadlo a pak výbuch,“ řekl záchranář Ahmad Dahašír agentuře AFP. „Nějací lidé spěchali na místo a viděli škody a lidi uvězněné pod troskami. Zkoušeli jsme zpod nich vyhrabat mrtvé a zraněné, když přišel druhý úder,“ dodal s tím, že pod troskami bylo hodně lidí. Místo využívá vedení vzbouřenců.

Televize Húsíů Al-Masíra uvedla, že zemřelo šest osob a dalších třicet bylo zraněno. Obvinila z útoku Saúdskou Arábii. Ta stojí v čele arabské koalice, která od března podporuje zákonně zvoleného prezidenta Abda Rabbúa Mansúra Hádího.

Reklama

Výběr článků

Načítám