Hlavní obsah

Moskva zneužila záběry z natáčení mého filmu, aby popřela útok v Dúmě, tvrdí režisér

– Damašek

Ruská státní televize lživě prezentovala zákulisní fotografie štábu z natáčení mého filmu z roku 2016 jako údajný důkaz toho, že videa lidí vystavených chemikáliím při útoku na syrské město Dúmá ve východní Ghútě zinscenovali povstalci. V rozhovoru pro agenturu AP to řekl syrský režisér Humám Husarí. Reportáž ruské televize označil za „zoufalý a trapný pokus popřít útok na Dúmu, který se očividně stal”.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zasaženo toxickými látkami mělo být kolem pěti stovek lidí.

Článek

Reportáže ruských televizí Rossija 1 a Pervyj kanal z 22. dubna podporují tvrzení Moskvy a Damašku, že žádné chemické zbraně v Dúmě použity nebyly. Reportéři mimo jiné uvádějí, že ve snaze démonizovat režim Bašára Asada vznikají v Sýrii inscenovaná videa o chemických útocích, což například dokládají fotografiemi filmového štábu, který podobné záběry připravoval.

Reportáž televize Rossija 1 můžete vidět zde.

Režisér: Dva roky staré záběry z mého natáčení

Ruské televize ale podle Husarího použily zákulisní snímky, které byly pořízeny při natáčení jeho filmu v roce 2016. Na fotografiích je zachycen štáb včetně Husarího natáčející herce. V rozhovoru pro agenturu AP mladý syrský režisér řekl, že jeho film, na kterém stále pracuje, nese název Chemikálie a je fiktivním krátkým dramatem na motivy chemického útoku ve východní Ghútě v roce 2013.

Dúmá se 7. dubna letošního roku stala terčem údajného chemického útoku, který si vyžádal přes 40 životů a který opoziční síly a Západ připisují syrské vládě prezidenta Bašára Asada. Damašek stejně jako jeho spojenec Moskva obvinění z útoku odmítají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při chemickém útoku na syrskou Dúmu zemřelo 60 lidí, mezi oběťmi jsou i dětiVideo: Reuters

Spojené státy, Británie a Francie reagovaly koordinovaným vojenským úderem na syrské cíle, které podle západních zemí sloužily ke zpracovávání a dalšímu skladování chemických zbraní. Nikdo při náletech nezemřel. Damašek a Moskva nálety ale označily za agresi vůči svrchovanému státu.

Experti z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), kteří byli pověřeni hledáním chemických stop, v Dúmě teprve o tomto víkendu mohli odebrat první vzorky a ve středu druhé. Dříve do města nebyli vpuštěni. Laboratorní analýza má odhalit, zda byly chemické zbraně použity. OPCW nicméně není pověřena rozhodnout o tom, kdo je za případný chemický útok zodpovědný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám